IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага проект на закон за публичните финанси

Целта е да се осигури по-голяма бюджетна прозрачност на държавните средства

14:19 | 26.09.12 г.
Правителството предлага проект на закон за публичните финанси

Правителството одобри проект на закон за публичните финанси, който цели засилване на взаимодействието между законодателната, изпълнителната и съдебната власт и общините при провеждане на общата бюджетна политика, съобщиха за БТА от пресслужбата на Министерския съвет.

Проектозаконът е насочен към изпълнението на правителствената програма, свързана с реформата на бюджетната рамка, която в средносрочен аспект да подкрепи процесите на фискална консолидация, се посочва в мотивите. Очаква се той да влезе в сила от 2014 г.

Новата регламентация има за цел да се повиши бюджетната прозрачност и публичност, като се създават предпоставки за увеличаване на достъпа на структурите до бюджетна информация.

Нормативът ще замени сега действащите закони за устройството на държавния бюджет и за общинските бюджети, както ще въведе и съответни изменения в десетки други закони. 

Документът ще бъде съобразен с референтните стойности на бюджетния дефицит и размера на консолидирания дълг, установени за Европейския съюз с критериите от Маастрихт.

В мотивите се посочва още, че взаимодействието между трите власти ще се извършва при спазване на общите бюджетни ограничения и фискалните правила в сектор "Държавно управление", като се зачита самостоятелният характер на отделните бюджети.

Закононът е структуриран в 16 глави, като централно място в него заемат фискалните правила и частите, регламентиращи самата структура на бюджетите, както и финансовите взаимоотношения с общия бюджет на ЕС.

Дефинирани са също и ролите, отговорностите и сроковете по съставянето, приемането, изпълнението на бюджетите, както и текущото наблюдение и отчитане на консолидираната фискална програма и изготвянето на годишните отчети за изпълнението на държавния бюджет и на общинските бюджети.

С приемането на закона авторите на текста очакват да се засили фискалната консолидация и бюджетната дисциплина, както и да се осигури по-голяма прозрачност на процесите по управление на публичните финанси.

През август Българската стопанска камара (БСК) излезе с принципна позиция, че одобрява създаването на Закон за публичните финанси, но има и 15 основни забележки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още