IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК одобрява създаването на закон за публичните финанси, но има редица забележки

В проекта е залегнала възможността правителството да възлага управлението на публични средства на лица, които не са посочени в закон, предупреждава камарата

11:58 | 08.08.12 г.
БСК одобрява създаването на закон за публичните финанси, но има редица забележки

Българската стопанска камара (БСК) одобрява създаването на Закон за публичните финанси (ЗПФ), но има и 15 основни забележки, показва становището на организацията.

Има неясноти, които могат да породят различни тълкувания и спорове, като например в чл.3 от проекта е записано „...... акумулиране на ресурси от бюджетните организации чрез приходи, помощи, дарения, реализация на финансови активи, поемането на дълг и друго финансиране“.

Това означава ли, че всяко ведомство самостоятелно ще може да генерира дълг, както и да поема друго финансиране? Какво точно е това друго финансиране?, питат от ръководената от Божидар Данев институция.

В чл.8, ал. 3 се дава възможност за администриране на публични средства от други органи и лица извън изрично посочените в закона, и то само въз основа на акт на Министерски съвет. В случая са дадени твърде широки правомощия на МС да възлага управление на бюджетни средства, включително на „лица“, смятат от БСК.

Текстовете, отнасящи се до общинските бюджети, предвиждат нулево салдо на касова основа и намаление на разходите при отрацателно салдо до постигане на „нула“. В момент, когато говорим за засилване на местното самоуправление, не е ясно как това може да се постигне без достатъчно финансови средства и без предвиден ред за допълнителни трансфери от централния бюджет, е становището на експертите.

В чл.63 се прави опит отговорността на държавата за неправомерно надплатени суми по европроекти да се прехвърли върху бенефициентите. Този текст следва да се отнася само и единствено при доказано виновно поведение на бенефициента, смятат от камарата.

Чрез чл.16, ал.3 се създава възможност съществуващата забрана в Закона за устройство на държавния бюджет (ЗУДБ) за „промени на данъците във всички елементи на данъчната уредба” да бъде ограничена само до размера на данъчните и осигурителни ставки, но се създава свобода за промяна в данъчната или осигурителна основа.

С промени в ЗУДБ от 2008 г. средствата и операциите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) са включени в централния бюджет като самостоятелна обособена част. В настоящия проект на ЗПФ (чл.43, ал.4) това правило е запазено, но е отпаднало изискването оперирането със средствата на фонда да става „по ред, определен със закон“, което е неприемливо за БСК.

Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още