fallback

Инвеститорите за АЕЦ "Белене" ще бъдат обявени след първите преговори с НЕК

Очаква се около 2,5 млрд. евро да се насочат към български фирми, които като подизпълнители ще участват в строителството

11:11 | 28.09.12 г. 9

Компаниите, които стоят зад консорциума "Глобал пауър“, проявил инвестиционен интерес към АЕЦ "Белене", ще станат известни едва след подписването на меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК. Това съобщи в интервю за bTV Богомил Манчев, който е консултант и подизпълнител при евентуалното изпълнение на бъдещия проект.

Ако проектът се осъществи, през 2018 г. ще има първи блок на АЕЦ "Белене", а през 2019 г. и втори. На въпроса как това ще се отрази на цената на тока, Манчев уточни, че не може да се очаква понижаване на цената на електроенергията, която ще се търгува на свободния пазар.

Предвижда се с изпълнението на проекта около 2,5 млрд. евро да се насочат към български фирми подизпълнители от различни сфери -  строители, машиносторители, инфраструктура, хранително вкусова промишленост. Очаква се на площадката да работят 11 хиляди души, а общо 50 хиляди да бъдат ангажирани в съпътстващите производства, съобщи Манчев. 

Според лидера на ДСБ Иван Костов, който също даде интервю за електронната медия, Русия стои зад интригата с проекта АЕЦ „Белене“. Според него американският инвеститор може да се окаже непознат на самите американци. 

Позовавайки се на източници на партията, извършила собствена проверка, Костов изброи конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”. По думите му зад тази игра стои Русия. „Според Костов ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документите за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор. „Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов.

„Някой си играе с България по мегапроект. Силата, която го прави е същата, която иска да изгради "Белене", разбира се, че това са руските производители на реактора, руското правителство.

„Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска нещо да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави“, попита Костов.

Председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика и ръководител на екипа, който следеше и анализираше проекта АЕЦ "Белене", Красен Станчев коментира в интервю за БНР, че досега са правени четири анализа, които доказват че проектът АЕЦ "Белене" е безсмислен от икономическа гледна точка.

Станчев посочи, че няма нито един подробен анализ, който да доказва, че има интерес от този проект. Липсва отговор на няколко въпроса – необходима ли е такава централа, кой ще купува тока от нея и какво ще става с отработеното ядрено гориво и защо трябва  поколения граждани да стопанисват някаква централа, от която никой няма нужда.

На въпрос за фирмите, които стоят зад консорциума Станчев каза, че т.нар. "кандидат-купувач" няма някакъв опит в тази област и никога не е имал. „Защо трябва да се водят преговори с такъв кандидат, не ми е много ясно, при положение че не е свършена домашната работа на правителството – да оцени енергийния баланс, да види дали има нужда и да прецени дали да се строят ядрени мощности“, каза Станчев.

Хаосът ще продължава, но в крайна сметка ще се окаже, че това не е подходящият инвеститор, защото няма никакви референции за опит, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
fallback