fallback

Експерти от Столична община ще тестват нов модел за изчисляване на такса "смет"

Ако новата методика бъде одобрена от Столичен общински съвет, ще заработи "пилотно" от 2014 г.

15:47 | 28.09.12 г.

Експерти от столична община ще пробват нов модел за изчисляване на такса "смет" от 2014 г.

Този съобщи днес Мария Бояджийска, заместник-кмет на София по направлението "Зелена система, екология и земеползване", която представи данни от анализ на общината, свързан с възможностите за създаване  на нов метод за изчисляване на таксата за битови отпадъци, предаде БТА.

В изработването на доклада са участвали представители на общината, на министерствата на финансите и на околната среда и водите, на Националното сдружение на общините, както и външни експерти.

Предлага се методът за изчисляване на такса "смет" да бъде променен изцяло, така че таксата да се формира но нов, по-ефетивен начин.

В тази връзка експертите от общината са съставили и примерна методика за изчисляването на таксата за битови отпадъци в столицата. Ако тя бъде одобрена от СОС, ще бъде въведена пилотно от 2014 г.

Идеята е в столицата да се обособят три отделни типа зони - "зони с еднофамилни къщи", "райони с жилищни комплекси" и "централна градска част".

Контейнерите за събиране на отпадъците ще да бъдат разположени в границите на собствеността на гражданите, като по този начин от общината ще могат да направят отчет какво е количеството боклук, генерирано от едно домакинство.

Така ще може да се прецени и какви са реалните разходи за събиране, транспортиране, преработка, депониране на събраното количество отпадъци, които биха формулирали най-точно таксата „смет“, коментира Бояджийска.

Тя посочи, че една от целите на общината е да увеличи с над 50 % рециклирания боклук, а след изграждането на всички съоръжения да намали количеството на депонираните отпадъци с близо 70 %.

Заместник-кметът съобщи, че предстои и оптимизация на процесите за събиране на отпадъците, както и въвеждане на система за разделно събиране на биоразградимите отпадъци. Това съответно ще даде и своето отражение върху таксата "смет" занапред.

"Гражданите на София не бива да плащат повече от това, което наистина дължат на Столичната община", коментира Бояджийска. По нейни думи в момента разходите на Столичната община за депонирането на боклука са близо17 млн. лв. годишно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 06.09.22 г.
fallback