IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините няма да плащат таксата "депониране", ако изпълнят целите за рециклиране

В Закона за управлението на отпадъците е предвидено до 2020 г. да се рециклира половината от боклука

20:29 | 19.07.12 г. 1
Общините няма да плащат таксата "депониране", ако изпълнят целите за рециклиране

Общините ще бъдат освободени от таксата, която плащат за депониране на отпадъците, ако изпълнят целите за рециклиране и оползотворяване на боклука, заложени в новия Закон за управление на отпадъците (ЗУО).

Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Таксата "депониране" беше въведена със законодателни промени през 2010 г. с цел местните власти да бъдат принудени да изграждат сметища, които да отговарят на нормативните изисквания, и сепариращи инсталации за събрания боклук, както и да засилят процеса по рециклиране на отпадъците.

В новия закон е предвидено до 2014 г. общините да имат работещи системи за рециклиране, които да преработват 25% от сметта. До 2018 г. трябва да се рециклират 40% от отпадъците, а до 2020 г. половината от боклука трябва да се оползотворява и използва повторно.

Общините, които до 2020 година не изпълнят законовите изисквания, ще плащат с 15% по-високи отчисления за депонирането на боклука, припомни министър Караджова.

Към 2014 г. се очаква общините да плащат по 25 лева за тон депонирани отпадъци на регламентираните за целта депа. Ако обаче боклукът се изхвърля на депа, които не отговарят на нормативните изисквания, екотаксата за тон боклук ще е над два пъти по-висока.

Продължава процесът по проектирането и изграждането на регионалните депа за отпадъци. До края на годината ще бъдат обявени голяма част от процедурите за обществени поръчки, свързани с изграждането на сметищата.

България трябва да изгради 55 регионални депа. В момента тече работата по близо половината от тях.

България е сред европейските държави, които имат най-сериозни проблеми с боклука. От години се бави изграждането на регионалните депа, а делът на оползотворените отпадъци от общото количество депонирана смет е изключително незадоволителен.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) обаче показват, че в последните години намалява общото количество генерирани битови отпадъци, както и събрания и депониран боклук, макар и да потвърждават, че по-голямата част от сметта продължава да се трупа в депата. 

Статистиката сочи, че през 2010 г. са били генерирани общо почти 3,1 т. млн. т. смет, докато през 2009 г. събраният боклук е бил над 3,5 млн. т., а през 2008 г. - повече от 3,6 млн. т. Генерираният боклук на човек от населението е намалял до средните 410 кг през 2010 г. от 470 кг през 2009 г. В началото на десетилетието генерираните отпадъци на глава от населението са били над 500 кг.

Депонираните отпадъци през 2010 г. са били малко над 3 млн. т, докато през 2009 г. са били близо 3,5 млн. т.

Заради ниският дял на рециклираните отпадъци сериозно се е свил капацитетът на депата да поемат още боклук. Към края на 2010 г. свободният капацитет е намалял до малко над 18 млн. куб. м., а само три години по-рано е бил близо 26 млн. куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
vpdyankov
преди 11 години
Всичко това е една дивотия. Във Варна клошарите перфектно разделят *** - минават на всеки 2-3 минути и прибират хартия, пластмаса, стъкло, метали. И без цветните контейнери имаме 100% събираемост на всичко което може да се рециклира. Предполагам че в цялата страна е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още