IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 500 хил. лв. стига глобата за фирми, които не плащат продуктови такси

С новия закон за отпадъците се налагат драстични глоби за незаконно транспортиране на опасни отпадъци

17:42 | 13.07.12 г.
<p>
	Засилват се инвестициите в рециклиращи съоръжения.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Засилват се инвестициите в рециклиращи съоръжения. Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите засилва контрола върху разпространението на пластмасови опаковки, като същевременно въвежда и драстични санкции срещу нарушителите.

С новия Закон за управление на отпадъците, обнародван в днешния брой на Държавен вестник, глобите за фирми и еднолични търговци, които не плащат дължимите годишни екотакси за пуснатите на пазара опаковки на стоките, ще варират от 30 хиляди до 500 хил. лв.

Високият таван се поставя заради зачестилите нарушения от страна на лицензирани организации за оползотворяване на отпадъците, част от които не изпълняват годишните си планове за покупка и вторична преработка на пластмасовите, хартиените и метални опаковки, обясниха за Investor.bg от екоминистерството.

През миналата година министърът на околната среда Нона Караджова е издала заповеди за принудително плащане на продуктовите такси от страна на организациите „Импакт корпорейшън“ и „Рекопак“, които не са изпълнили поетите задължения.

Целта на рециклиращите организации е да обединят производителите и търговците на стоки, които са длъжни да плащат такси за преработката на изхвърляните отпадъци. С акумулирания ресурс от тези такси организациите от своя страна инвестират в рециклиращи инсталации и в технологии, като целта е до 2020 г. страната ни да преработва и използва повторно половината от изхвърляните вторични суровини.

Всяка година организациите представят одитиран отчет за своята дейност, с която доказват, че са изпълнили набелязаните инвестиции. В случай, че не го направят, ековедомството налага съответните санкции.

С новия закон министърът ще има право и да отнема лицензите на организациите, които не изпълняват задълженията си, поясниха още от ведомството.

Значителни санкции ще се прилагат още за незаконно изхвърляне на строителни и друг вид отпадъци извън определени за целта места, както и за транспортиране на отпадъци без съответните разрешителни.

Санкциите при превоз на опасни отпадъци ще бъдат от 50 хиляди до 250 хиляди лева, а за транспортиране на неопасна смет те ще варират от 10 хил. до 25 хил. лв., предвижда още законът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още