IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се екотакса за всички найлонови торбички от октомври

Екоминистерството затяга мерките за разделното събиране и рециклиране на отпадъците

13:36 | 05.06.12 г. 1
Въвежда се екотакса за всички найлонови торбички от октомври

От първи октомври ще въведем екологична такса не само за използването на тънките найлонови торбички, но и за всички останали, като превантивна мярка срещу широката им употреба. Това обяви министърът на околната среда Нона Караджова пред журналисти по повод Световния ден по опазването на околната среда, който се отбелязва днес.

След като ведомството наложи екотакса за по-тънките пластмасови торби, фирмите се ориентираха към производството на тези с по-голяма дебелина, за които няма такса. Налагането на екотаксата има дисциплиниращ ефект. Затова още от следващата седмица ще бъдат предложени промени в наредбата, с които таксата да важи за всички торбички, каза екоминистърът.

Така от есента на тази година при покупка на хранителни продукти в найлонови торбичка потребителите ще плащат по 35 стотинки, от следващата година таксата ще е 45 стотинки , а от 2014 - 55 стотинки. 

Екоминистерството въвежда и нови мерки за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, което все още е непопулярно сред гражданите.

Социологическо изследване за екологичната култура на българина показва, че въпреки предприетите мерки 80 на сто от гражданите не събират отпадъците разделно като 57% от тях посочват, че основната причина е липсата на организирано разделно събиране.

Данните за миналата година сочат, че в страната се събират 340 хил. тона отпадъци, от които 160 хиляди тона са от опаковки, посочи още Караджова.

Изследването на МБМД, направено по поръчка на министерството, сочи, че 90% от хората имат желание да започнат да събират разделно битовите отпадъци.

Хората масово се вълнуват от опазването на околната среда, като 76% от запитаните са обявили, че се стремят да не замърсяват околната среда и се грижат за нейното опазване.

В новия закон за управление на отпадъците, който ще влезе в сила до няколко месеца, се въвеждат стимули за общините и гражданите да увеличат процента за повторна преработка на вторични суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
ПИЧ
преди 11 години
Нона и нейните покровители, са на път да затрият една цяла индустрия с около 7 хил.заети в нея, а също така и да поставят цялото народо-население в трудности.Защо НОНА не остави биоразградимите торбички, (наричани с търговското име Дегрален, Дегралекс и др.) без всякаква продуктова такса, тъй като те на практика те са разтворими, дори по-бързо от хартиените. Тези торбички съдържат добавка, в зависимост от количеството на добавката, те могат да се разграждат дори за седмица, но обичайно е за 1 година.Другата ми информация е че НОНА и нейните колеги от министерството са доста не контактни, не желаят да чуят мнението на индустрията. Освен това не желаят да се срещат с големите играчи в бранша - каквито са Екстрапак (най-големия) и Мегапорт ООД (втория играч).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още