IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2013 г. ще има продуктова такса и за по-плътните найлонови торбички

Екоминистърът предлага да има обществено допитване, преди да се въведе подобна такса и за пластмасовите чашки и чинийки

13:53 | 21.10.11 г.
От 2013 г. ще има продуктова такса и за по-плътните найлонови торбички

От началото на 2013 г. се предвижда да бъде въведена продуктова такса и за по-плътните найлонови торбички, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БТА.

Самият размер на екотаксите ще бъде определен още в началото на следващата година, така че производителите да имат време за въвеждане на новата регулация, уточни министър Караджова.

Екоминистърът изрази одобрение от положителния ефект, който се наблюдава след въвеждането на продуктовата такса върху най-тънките торбички до 15 микрона, започнало от началото на този месец.

"Фактът, че хората са започнали да си носят торбички при пазаруването, е сигнал, че плащането от 16 ст. за торбичка изпълнява своя ефект и ще ограничи ползването им", поясни Караджова.

Екоминистърът коментира, че би било добре подобна такса да се въведе и за пластмасовите чаши, чинии и прибори за хранене, но според нея решението трябва да се вземе след обществено допитване.

Екоминистърът отбеляза, че в новия Закон за управление на отпадъците е записано, че заведенията за обществено хранене и магазини над определена квадратура задължително трябва да сключват договори за предаване на рециклируемите си отпадъци разделно - кашони, бутилки, пластмасови чаши и чинии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още