IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рециклиращите фирми ще атакуват в съда текстове от закона за отпадъците

От бранша не са съгласни общините безплатно да приемат метални отпадъци от гражданите, предупреждават за незаконни площадки за събиране на метални отпадъци

21:39 | 06.07.12 г.
Рециклиращите фирми ще атакуват в съда текстове от закона за отпадъците

Рециклиращите компании ще сезират Конституционния съд, Комисията за защита на конкуренцията, няколко дирекции в Европейската комисия и Комисията по жалби в Европейския парламент за текстове от новия Закон за управление на отпадъците.

Това каза по време на семинар за журналисти председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов, цитиран от БТА.

Асоциацията ще атакува текстовете, в които се предвижда общините да приемат металните отпадъци от гражданите без пари и оползотворяващите организации да работят с отпадъци, обясни Малинов.

Организацията не е съгласна и с въведената тотална забрана за изкупуването на битови метални отпадъци от физически лица, която трябва да влезе в сила след две години. Според Борислав Малинов е необходимо да бъдат въведени стимули за предаването на метални отпадъци с битов характер.

Той припомни, че новият закон забранява търговията с метални отпадъци от небитов характер, каквито са проводниците, частите от железния път, вагоните, локомотивите, водопроводните тръби, пътните знаци, мантинелите, елементите на съобщителната инфраструктура, капаците на шахти и металните паметници на културата. Разпоредбите предвиждат на нарушителите да се налагат глоби в размер на от 30 до 100 хил. лева.

Заради въведените рестрикции върху търговията с метални отпадъци от асоциацията на рециклиращите фирми очакват кражбите на черни и цветни метали да намалеят наполовина.

Данните на асоциацията показват, че в момента работят около 1 750 площадки за изкупуване на черни и цветни метали, докато през миналата година работещите площадки са били 2 372.

От организацията алармират, че повечето от затворените площадки всъщност продължават да работят, но незаконно, и приемат крадени метални отпадъци.

Борислав Малинов съобщи още, че близо 600 от действащите в момента площадки не са се пререгистрирали съгласно новите законови изисквания. Той предупреди, че повечето от тях също ще продължат да работят незаконно.

До момента от браншовата организация са подали сигнали до компетентните органи за 15 незаконни площадки в цялата страна и една незаконна леярна в Разград. 

По време на семинара стана ясно също така, че от началото на следващата година всички търговски обекти, административни сгради, болници и учебни заведения трябва да събират разделно отпадъците си от хартия, стъкло, метал и пластмаса. Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обясни, че организацията на системата за разделно събиране на полезните отпадъци от обектите ще бъде регламентирано с наредба на общинско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още