fallback

БСП е събрала над 543 хиляди валидни подписа за референдума за АЕЦ "Белене"

До края на годината Народното събрание ще реши дали да подкрепи провеждането на национално допитване

15:33 | 28.09.12 г. 9

БСП е успяла да събере необходимите подписи за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“, като проверка на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) е установила, че валидните подписи с коректно вписани данни на гражданите са 543 639. За провеждането на референдума по закон са необходими 500 хил. подписа, предаде БТА.

Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на днешния парламентарен контрол.

Резултатите от проверката на ГРАО са внесени в Народното събрание още вчера. По думите на председателя на парламента Цецка Цачева, документът вече е разпределен за разглеждане от правната и регионалната комисии.

Лиляна Павлова съобщи, че от ГРАО са установили, че почти 3 хил. души от включените в подписката на левицата за референдум са починали.

Установени са грешни данни за имена и ЕГН-та при 173 382 от събраните подписи, 28 хил. са дублираните подписи, над 2 200 са подписаните непълнолетни лица, а над 1 300 не са български граждани, допълни Павлова.

Левицата обяви кампанията си за събиране на подписи в подкрепа провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“ в средата на тази година. Към края на юли БСП внесе в парламента над 700 хил. подписа на граждани.

Предстои парламентът да вземе решение за обявяването на референдума до края на годината, съобщи депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той обясни, че депутатите трябва да се произнесат по подписката в тримесечен срок и ако подкрепят провеждането на национално допитване, датата ще бъде определена от президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 05.09.22 г.
fallback