IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ подкрепя референдума за АЕЦ "Белене"

Един референдум струва 30-40 млн. лв., цена, която се доближава до разходите за едни избори, заяви министър-председателят

16:23 | 01.08.12 г. 6
Борисов: ГЕРБ подкрепя референдума за АЕЦ "Белене"

Правителството и партия ГЕРБ подкрепиха провеждането на референдум за строителството на АЕЦ "Белене". Това става ясно от стенограмата от днешното заседание на правителството, 

Борисов подчерта, че кабинетът е „за“ провеждането на референдум, въпреки думите на бившия министър-председател Сергей Станишев, че референдумът трябва да бъде бранен от сегашното правителство.

Премиерът посочи още, че един референдум струва 30-40 млн. лв. - цена, която се доближава на необходимата за провеждането на избори. Той допълни, че подобни средства към настоящия момент трудно могат да бъдат намерени, освен ако по не бъдат извадени от бюджета след актуализация.

"Така че ние не сме против, ние сме "за", но лично ще държа в този референдум българският парламент, или както се възлага, като се напише "за" или "против", отдолу да се изяснят нужните условия. Ако си "за" това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес на централата", коментира Борисов.

Ако АЕЦ "Белене" бъде изградена за 22 млрд. лв., токът няма да бъде по-евтин, защото кредитите, взети за централата, тепърва ще трябва да се изплащат, обобщи премиерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mishoc
преди 11 години
Да не говорим, че за едни 20-30% от собственността върху централата, ако не си тиква, както някои, можеш да намериш инвеститор, който да помогне да не качваме и толкова външния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mishoc
преди 11 години
Е какви ги дрънкат тези Борисов и Добрев?! Първо, при положение, че МФ пласира почти 1 милиард евро с презаписване пет пъти на лихва 4.5% значи, че теоретично не би било проблем да пуснем 10-годишни облигации с доходност 5.5% за 7 милиарда евро да кажем. Така за 10 години ще платим 10.85 млрд. евро (без дисконтиране на годишните плащания към държателя дори), а външният дълг от 16% ще стане на 34%. 10.85млрд на 7.5млн. население са по 1500 евро на глава. Докато ако тиражираните 22млрд. лева са при положение на цена на заема от руснаците 9-10% (пълен абсурд, естествено, да се вземе такъв), то крайната цена на същата главница ще е с няколко милиарда лв. по-ниска. Второ, дайте ни, господа управляващи, доклада на HSBC да видим какви приходи предвиждат те и тогава ще си говорим дали бил добре или зле Белене. Не съм юрист, но този доклад според мен хем е много интересен за всеки българин, хем не застрашава националната сигурност, но така и не е излезнал по Закона за достъп до обществена инф..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Diligenter quod vis enim ut venerunt ! Vox p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още