IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реакторът за „Белене" може да стане част от АЕЦ "Козлодуй" след промяна в договора

Министърът на икономиката Делян Добрев се усъмни във възможността АЕЦ "Белене" да се реализира като частен проект

16:26 | 22.06.12 г. 1
Реакторът за „Белене" може да стане част от АЕЦ "Козлодуй" след промяна в договора

Договорът с “Росатом“ може да бъде променен, така че новият реактор, произведен за АЕЦ “Белене“, да стане част от АЕЦ “Козлодуй“, съобщи в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Така той отговори на депутатите от Коалиция за България и бивши министри на енергетиката Петър Димитров и Румен Овчаров на въпрос за появилата се информация, че България е отправила официално предложение към руската държавна компания “Росатом” да вземе участие в изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”.

На въпрос на Димитров дали АЕЦ "Белене" може да се реализира като частен проект министър Добрев отговори, че това е само хипотетична възможност. 

Министърът уточни, че не е виждал компания, която да иска да строи тази централа. По думите му може да се говори за изграждане на ядрената централа, когато се появи компания, която е готова да не иска държавни гаранции за проекта и дълги договори за изкупуване на тока. Друго изискване към потенциален частен инвеститор е да гарантира ядрения риск и да плати направените досега разходи от държавата.

Добрев коментира, че “тази каша“ е “забъркана“  от предното правителство.

От своя страна Петър Димитров обяви, че правителството е потопило под водата 1,5 млрд. лева със спирането на проекта “Белене“.

„Достатъчно дълго време търсихме инвеститор за АЕЦ “Белене“, обясни по-късно Добрев на брифинг в парламента. Той повтори, че според оценката на  консултанта HSBC, в най-оптимистичния вариант, цената на централата, е 10,30 млрд. евро.

“Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” има изградена инфраструктура, площадки, подстанции, има около 20% от инфраструктурата вече изградена“, посочи министърът.

Добрев не пропусна да нападне левицата и за подписката, която събират за “Белене“. Той каза, че не разбира защо сега се събират хиляди подписи при положение, че предишното правителство е можело да сложи само един и да започне строителството на централата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Каква промяна на договор, който уж не съществува? А и руснаците вече казаха, че тях Козлодуй не ги вълнува, нямат ангажименти към 7-ми блок и парите за Белене ще ги дават в други държави:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още