IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи до 2023 г.*

За нов зам.-министър на икономиката ще бъде предложен експерт от държавната комисия по енергийно и водно регулиране, съобщи икономическият министър

09:02 | 14.05.12 г. 5
Д. Добрев: Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи до 2023 г.*

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще заработи през 2022 или 2023 г., каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев тази сутрин пред bTV. Той поясни, че по-важният въпрос е, че създадената проектна компания сама ще носи финансовата отговорност за проекта.

Регистририраната преди дни нова проектна компания за строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е с първоначален капитал 2 милиона лева, а реакторът се очаква да е готов напълно през октомври тази година. Министърът обаче поясни, че това не означава, че веднага ще започне да се строи на площадката.

Според Добрев България има добри шансове да намери стратегически инвеститор за седмия реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото разполага с площадката, което значително ще намали разходите. 

На въпрос за удължаването на работата на пети и шести блок на централата Добрев увери, че няма опасност от забавяне и точно заради това са направени рокадите на върха в енергетиката. „След като изпълнителният директор на атомната ни централа е политическо лице, което да носи отговорност, процедурите ще вървят в срок”, категоричен беше икономическият министър.

Добрев обяви, че ще предложи експертът от държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, която в момента е член на ДКЕВР, за заместник-министър на икономиката на мястото на Валентин

Николов, който стана директор на атомната централа. Добрев мотивира предложението си с това, че Харитонова е отличен експерт в областта и познава енергийния пазар като цяло.

Евгения Харитонова потвърди пред БТА, че е имала разговор с министър Делян Добрев и ще приеме предложения й пост на заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика.

"Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакуум", каза Харитонова.  

На въпрос за увеличаването на доходите министърът отговори, че ръстът на заплатите у нас не е изоставал сериозно. Той съобщи, че за период от десет години ръстът на заплатите и на електроенергията вървят успоредно. „Истината е, че не ни трябва изкуствено вдигане на доходите, а само след повишаване на производителността на труда. Младите имат по-висока производителност и те ще повишат конкурентоспособоността на предприятията, защото по-бързо придобиват нови знания и са адаптивни към технологиите”, каза Добрев.

Икономическият министър призна, че все още България е в трудни времена, но формално сме извън кризата, защото за няколко поредни тримесечия отбелязваме ръст на икономиката, макар и минимален.

* Допълнена към 10.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
...."Д. Добрев: Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще заработи до 2023 ,,," Както се казва , блажени са верующите/в Герб/ и тяхно е царството небесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
разгледай снимките , особено последните ..........Това отделение е закрито през 1944 год и няма да се открие ,защото тези , които си харесват министрите (като теб) обичат да се забавляват вместо да разсъждават ;)http://***.lostbulgaria.com/?cat=193----------между другото - разгледай целия сайт - струва си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
и на мен ми харесва ;)всъщност българинът си харесва политиците , защото винаги му обещават ....нещо , което българинът никога не доживява - но им верва ;)този министър обаче не ми харесва много , защото обещава нов реактор за 2023 год (нищо,че може да не сме живи ) , но НЕ обещава токът да стане без пари ;)--------------навремето при НВ Борис Трети също са обещавали - но е имало специално отделение в Шуменския затвор - казвали са му "министерското отделение" и министрите са карали по един мандат в правителството - след това един мандат в затвора - и БГ е била на Десето място в Европа по БВП на калпак а сега- на Последно----------доверчивците са повече от китайците ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Заедно с процедурата за изграждане на 7 блок в Козлодуй започнете и подготовка за изграждане на 8 блок в Козлодуй Така процедурата ще бъде по евтина и със сигурност ще намерите инвеститори С това всякакви разговори за А Е Ц Белене приключват Започнете процедура за изграждане на газова централа с голяма мощност - примерно 3 блока по 200 мегавата И с това сложете абсолютна точка за изграждане на А Е Ц в Белене Освен производство на ток от газ които със сигурност ще може да се продава това ще даде възможност за изграждане на огромен брои оранжерии в района на Белене които ще ползват евтино отопление и ще произвеждат евтини домати Това заедно с друга голяма инвестициия - изграждане на модерен затвор за 100 милиона на остров Белене ще създаде огромен брои работни места в този район и местните жители ще спрат да се оплакват че е висока безработ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Лично на мен тоя министър ми харесва вдъхва оптимизъм, за разлика от повечето само са си наврели главите някъде и чакат нещата да сами да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още