IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом е готова да построи блок в АЕЦ „Козлодуй“ вместо двата в Белене

В най-добрия случай строителството ще започне след 3-4 години, смята генералният директор на руската компания Сергей Кириенко

10:28 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Росатом е готова да построи блок в АЕЦ „Козлодуй“ вместо двата в Белене

Руската държавна корпорация Росатом е готова вместо двата блока в АЕЦ „Белене“ да построи един блок в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на генералния директор на компанията Сергей Кириенко.

„Клиентът винаги е прав. Който плаща, той поръчва музиката“, заяви Кириенко. При това той предупреди, че новият проект ще изисква продължителна подготовка.

Генералният директор на Росатом уточни, че в ръководената от него компания е получено съобщение от българското правителство за намерението му да построи вместо два блока в АЕЦ „Белене“ един блок в АЕЦ „Козлодуй“.

„Работата започна, но има сума въпроси, на които българските специалисти трябва да отговорят: какво да се прави с вече готовото и поръчанo оборудване за Белене, може ли то да бъде пренесено и т. н.“, отбеляза той.

Кириенко смята, че за това ще са необходими 2-3 години. „В най-добрия случай строителството ще започне след 3-4 години, тъй като е необходимо да бъдат спазени всички международни правила за безопасност“, прогнозира той.

По думите му в момента се действат активно по подготовката на новата поръчка, а „мениджърите работят по изглаждането на наличните проблеми, включително за заплащането на вече извършените дейности“.

Кириенко увери, че Росатом се отнася „положително“ към плановете на България да изгради нов блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Според него обаче „това не е особено икономически оправдано“. „Белене бе най-евтиният проект за изграждането на АЕЦ в Европа, не изискваше инвестиции от страна на България, всички останали станции струват по-скъпо“, обоснова се той. Но „това е право на българското правителство и ние се отнасяме към него с уважение“, добави генералният директор на Росатом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още