IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е купуване на проекта АЕЦ "Белене" от частен инвеститор до края на годината*

По този начин България може да реши и проблема за дължимите неустойки към руската страна, заяви председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев

10:52 | 04.06.12 г. 9
Възможно е купуване на проекта АЕЦ "Белене" от частен инвеститор до края на годината*

Частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ "Белене" до края на годината и да поеме плащането на неустойките, коментира председателят на Българския атомен форум (БУЛАТОМ) Богомил Манчев пред БТА.

Според Богомил Манчев, който е и изпълнителен директор и основен акционер в консултантската и инженерингова компания "Риск Инженеринг", по този начин България може да разреши и проблема с дължими неустойки към руската страна. 

"Инвеститорът, който е проявил интерескъм проекта, смята, че той е целесъобразен, като държавата няма възможност да участва в него. Това не е хипотетична търговска възможност, а съвсем реална, защото има проявен интерес. Засега обаче смятам, че не е разумно да вдигаме шум и да го обявяваме", поясни експертът.

Богомил Манчев съобщи новината за частния проект миналата седмица по време на международния енергиен форум,който всяка година се провежда във Варна. Тогава той поясни, че проектът за втората централа има търговска стойност и може да бъде реализиран като частна инвестиция, защото е извървян пътят на издаване на всички необходими разрешителни. 

Инвеститорът ще трябва да сключи договор с НЕК като собственик на проекта и с "Атомстройекспорт", която има права върху използваната технология. Ако проектът стане частен, инвеститорът поема всички дължими по него суми. В противен случай държавата ще бъде осъдена да плаща неустойки на руската страна, защото подписаните договори трябва да се спазват, коментира Манчев. 

Проектът за втора атомна централа е развиван много години наред, в него са вложени много пари още от времето на социализма, затова той има своята търговска стойност, коментира Манчев. Шефът на Булатом се мотивира с това, че проектът АЕЦ "Белене" има лиценз на площадка, техническият проект е преминал всички ревизии, поръчано е оборудването с дълъг цикъл на производство и оборудването за първи блок е готово, а на втори блок - на 70 процента готово.

Според експерта инвеститорът, който прояви интерес към проекта, трябва да се обърне към държавата и да поиска да го купи. След това да се седне на масата на преговорите, да се подпишат така наречените документи - "confidential agreement". Документите трябва да се подпишат от три страни - от инвеститора, от Националната електрическа компания, защото тя е собственик на проекта, и от "Атомстройекспорт", която има права върху технологията, използвана в проекта.

На въпрос за сумата, която ще се иска като неустойка за спирането на проекта, Манчев каза, че тя е много по-различна от тази, която се коментира. „Ние не можем да си купим само първи блок, ще трябва да си платим и двата. На нас може да ни се иска да платим само единия, но са поръчани и изпълнени и двата“, каза експертът.

Манчев обясни, че договорите, които държавата сключва, трябва да се изпълняват, независимо от кое правителство са сключени. „Руснаците ще ни осъдят, нямаме никакъв шанс пред арбитражните съдилища в Париж и Лондон. Ако вие ми поръчате нещо и сключа договор с вас, дали сте ми и аванс и с години наред ми повтаряте, че проектът ще се случи, а накрая проектът се спре, мислите ли, че няма да ви осъдя? Не може да си купиш хляб, без да си го платиш“, каза експертът.

Той обобщи, че в Германия, Финландия, САЩ, Япония, Турция, Испания, Швеция ядрените централи са частни и правилата, които са наложени в една държава, важат и за държавните, и за частите компании. По думите му единственият проблем при частен проект ще бъде, че държавата ще взима от него само полагащите й се данъци, а не печалбата, която ще реализира проектът.

По повод на решението за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" експертът коментира, че това е пожелание за бъдещето. По думите му държавните административни органи не разбират какво означава да се измине един път за лицензиране, за да се стигне до търговско предложение за избор на технология. 

„Говорим за нещо, което ще се случи най-рано след десет години. За да се стигне до структуриране на компанията, първо трябва да се похарчат между 30 и 50 млн. евро, за да ги има всички документи на масата, с които да се обяви международен търг за избор на доставчик на технология“, поясни Манчев.

В министерството на икономиката не е постъпвала информация за интерес от частен инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Той припомни, че три години се е търсил такъв западен стратегически инвеститор, но такъв не е намерен.

"Такъв инвеститор на този етап нямаме като компания, като име. Чуваме, че има такъв проявен интерес, но ако имаше такъв, в последните три години, когато ние се опитвахме много активно да намерим реализация на този проект, този инвеститор щеше да се появи", каза министърът.

"Нека да видим, ако има такъв, кой е той и какво е конкретното предложение, включително и финансово", допълни Добрев.

Той каза още, че винаги сме изнасяли ток към съседните държави, когато е имало нужда от допълнително количество електроенергия, и това ще се прави и в бъдеще, например, ако се стигне до режим на тока в Гърция.

* Допълнена към 12.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
19-20 стотинки е нормално за случая. Не себестойност /тя е два пъти по-ниска/ а продажна, дори и да не би било микс от различни източници. това, обаче, не прави проекта неизгоден - неизгоден го направи протакането от мераклии да пълнят гуша за чужда сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Това пък специално за 2,4 ст. е абсолютен мит.Пропаганда с такива числа издава най-силно пропагнадната машина на Позитано 20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
bgMan, по-глупавите от теб сравняват с други събития и виждат, но ти си твърде умен и начетен, за да направиш това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Не знам вече на какви хора говоря.Няма да се подпише договора защото пари в бюджета за него няма. Предстоят години на тежки изплащания по дълга от брейди облигациите.Ако някой го подпише то той ще се самоубие политически и външно и вътрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Изплуваха л....та, а?Накрая така ще се подпише договора, че ще трябва да плащаме и на Русия и на инвеститора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Докато не излезе повече конкретна информация от надежден правителствен източник всякакви приказки по този въпрос са си чисти спекулации особено от тези комисионери от РИСК и самият г-н Манчев, които изтърваха доста ползи и % от планираните плащания, които правителството прекрати.А такива идеологически драсканици като поста на rumen221 са на нивото на аудиторията на чалга- и на пенсионерските клубове.Ако някой искаше да се осъществи АЕЦ Белене щеше да го направи издържан търговски проект с печалба за държавата а не корупционен проект за източване на държавни средства за период 40-60 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 11 години
Да бе, частен инвеститор... На "експерта" много му се иска пак да *** тлъсти комисионни. Освен някой руснак или руска компания друг няма да инвестира в този проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още