IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК разсрочва заема за АЕЦ „Белене“ с една година

Част от кредита ще бъде платен от Българския енергиен холдинг, като сумата е между 50 и 70 млн. евро

10:59 | 07.05.12 г. 1
НЕК разсрочва заема за АЕЦ „Белене“ с една година

Националната електрическа компания (НЕК) ще разсрочи част от заема си към банките-кредиторки, получен за изграждането на АЕЦ „Белене“, с една година. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод решението, взето на последното заседание на директорския борд на Български енергиен холдинг и НЕК в петък.

Дългът към банките възлиза на 250 млн. евро. На заседанието е решено НЕК да получи временен заем от енергийния холдинг в размер между 50 и 70 милиона евро, като тези средства ще се използват за разплащане на дълга с две от банките-кредиторки, които не са съгласни с удължаване на погасителния срок. Крайният срок за разплащането изтича на 23 май тази година. 

По отношение на изграждането на поръчания от България реактор за АЕЦ „Белене“ министър Добрев обясни, че няма проблеми от руска страна и той ще бъде доставен в срок.

Добрев припомни още, че много скоро ще бъде създадена и проектната компания, която следи за изграждането на седмия реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

В края на март правителството се отказа от строителството на втора атомна централа с мотива, че проектът е непосилно скъп. Според прогноза на консултанта по проекта - британската банка HSBC, стойността му би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния сценарий.

През април кабинетът реши, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде изграден седми блок. Според специалисти за целта е необходим изцяло нов проект, който ще отнеме повече от десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
Идиотщината ходи и по Хората, не само по коюти матряла- Ако доклада на HSBC е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 10 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА... ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД Е МЕНТЕ!!! - Докладът на консултанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН В ТРИ ВАРИАНТА И Е ГУБЕЩ САМО, АКО, НАМЕРИМ ГАЗ ПО 75 ДОЛАРА, А ТОВА Е ФАНТАСТИКА С СТИЛ ЖУЛ ВЕРН!!! - Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор, а Американски просто НЕ СЪЩЕСТВУВАТ (тепърва ще ги разработват...)...!!! - ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ... ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени като двойно горивни за атомни и за газови и трябваше само да се направят газовите горелки и да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш... газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми ядрен блок!!!- СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ И ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК С ЦЕНА 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още