IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът ще търси път на Изток за земеделските ни стоки

Очакванията са износът на земеделска продукция към Русия да достигне около 80 млн. долара тази година

10:19 | 12.10.12 г.
Агроминистърът ще търси път на Изток за земеделските ни стоки

Земеделският министър Мирослав Найденов работи за възстановяване на традиционните български пазари на земеделска продукция, стана ясно от неговите думи в ефира на bTV. “Аз съм първият земеделски министър, който се среща с руския си колега от десетилетия насам“, коментира той.

Руският пазар обаче още помни българските продукти и дори в момента има опити на производители да продават стоки с български надписи на етикетите, което Найденов обясни с опита да реализират по-добри продажби. „Правят се опити тази практика да бъде прекратена“, допълни още той.

Загубихме руските пазари донякъде заради търговска „война“ между ЕС и Русия, донякъде заради наши решения, смята Найденов.

Според статистиката на Министерство на земеделието и храните 38 компании са одобрени да изнасят продукцията си в Русия, като три от тях са млекопреработвателни. Очакванията са износът на земеделска продукция към Русия да достигне около 80 млн. долара за тази година.

Освен в Русия българските стоки са много разпознаваеми и в арабския свят, например. „Имах среща с посланика на Катар и той ме увери, че след срещата на бизнес делегацията в България, вече има български продукти на катарския пазар“, каза земеделският министър и допълни, че е задължение на правителството да помогне за осигуряване на пазари за своите производители.

Що се отнася до промоциите при храните – течащите в момента и бъдещите, Найденов обясни, че прави това, за да увеличи потреблението. „Свитото потребление е страшен бич за производителите“, допълни той. Земеделският министър отбеляза още, че тенденцията за намаляване на потреблението се наблюдава по отношение на по-скъпите и по-луксозните стоки. Подобна е ситуацията и в много европейски държави, отбеляза Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още