fallback

В ход са процедури за строеж на тунел на АМ "Струма" през Креснеското дефиле

Прогнозната стойност на мащабния инфраструктурен проект е 1 млрд. лв. от оперативна програма "Транспорт"

12:24 | 18.10.12 г. 5

Тунел с обща дължина от 13 км. ще бъде изграден през Креснеското дефиле върху автомагистрала “Струма”. Той ще бъде сред приоритетните проекти по време на новия програмен период 2014-2020 г. на оперативна програма “Транспорт”. 

Това съобщи пред Investor.bg инж. Асен Антов, изпълнителен директор на Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” по време на форум Railway Projects 2012, който дискутира настоящите и бъдещите големи инфраструктурни проекти в България и Европа.

По думите на Антов за пълното изпълнение на проекта, който е първият подобен на територията на България, ще са нужни близо 1 млрд. лв.

“Трудно е да се каже все още колко пари ще бъдат необходими. Сумата е доста приблизителна и има голям потенциал да намалее във времето, защото тепърва ще се приемат ценови оферти за изпълнението на проекта”, допълни той.

Очаква се тунелът да бъде готов до края на 2020 г.

Антов допълни, че към момента националната компания подготвя тръжните процедури за изготвяне на идейния-проект за изграждането на тунела.

Ако инициативите на компанията вървят по план, в началото на следващия програмен период на ОП “Транспорт”, ще бъде даден и стартът на работата по мащабния инфраструктурен проект, допълни експертът.

Цялата зона на Кресненското дефиле се намира на територията на “Натура 2000”. Самият тунел е от изключително значение за запазване на екологичното равновесие в областта.

“Самото дефиле е много трудно за преминаване, защото има голям трафик, а и изпреварване на коли. Тунелът много ще “олекоти” движението. Освен това сегашното състояние на трасето е недопустимо, с оглед на това, че зоната се намира на защитените по “Натура 2000” земи. Страната ни на практитка е задължена да изгради това съоръжение”, потвърди Антов.

Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” подготвя  и предварителните проучвания и идейните проекти за изграждане на магистрала “Хемус”. Антов увери, че компанията ще се погрижи всички необходими документи и тръжни процедури да бъдат подготвени, за да може новият програмен период да обхване и изграждането на магистралата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
fallback