IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на българското домакинство - основно за храна*

По данни на КНСБ хората теглят спестявания, за да си покрият неотложни нужди

10:52 | 22.10.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разходите на българското домакинство - основно за храна*

562,61 лева е месечната издръжка на човек от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) през последните три месеца. Това показват резултатите от традиционното проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Разходите се увеличават, коментира пред БНР експертът от института Виолета Иванова. Обикновено през летните месеци, които се обхващат в това проучване, има забавен ръст и през минали години увеличението на издръжката на живот е била около 0,5 – 1%. През това лято обаче поскъпването на живота е било в рамките на 2,8 на сто, посочи още тя.

„От началото на година издръжката на живот на член от четиричленно семейство е нараснала с 26 лева“, каза още Иванова.

Основните фактори, които влияят за увеличаването на издръжката на живота е поскъпването на електричеството, питейната вода, както и трайното поскъпване на горивата. Очакванията за слаби реколти пък се отразиха на скока на издръжката на живота и традиционното в други години поевтиняване на плодовете и зеленчуците не се случи.

Напротив поскъпнали са почти всички храни – месото, яйцата, млякото и т.н, обясни още Виолета Иванова. А основните разходи, които правят българите са за хранителни стоки. Второто перо са разходите за електричество и отопление.

Според данните на КНСБ потреблението е намаляло през последното тримесечие. Синдикатът определи и като популиски и неефективен опита на правителството да "замрази" цените на храните. Данните показват, че на годишна база храните са поскъпнали средно с 6,4%, а само за тримесечието увеличението на цените е в рамките на 3,4 на сто. 

Виолета Иванова посочи, че по данните на института обикновените българи не само не спестяват, а теглят от своите влогове, за да покрият своите неотложни нужди.

От КНСБ определят и и т. нар. "граница на бедността", изчислена на базата на 77 жизненоважни продукта (без цигари, алкохол и обществено хранене). Според експертите тя се е повишила с 4,2% от предходното тримесечие и със 7,1% на годишна база. Границата на бедността на един член от българско четиричленно домакинство вече е 213,61 лева. 

От синдиката допълват, че въпреки увеличението на минималната работна заплата, нетният й размер остава под официално обявената от правителството линия на бедността (236 лева). През 2012 година нетният размер на минималната работна заплата е 222,08 лева. 

На минимална заплата при пълно работно време към края на юни 2012 година са наети 136 хил. души или 6,3% от наетите, става ясно от проучването на КНСБ. 

* Статията е актуализирана към 12:34 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Старае се да "заработи" парите, които получава, за да присъствува из форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Егати логиката :D Аз съм съгласен с теб. Искам всички фирми които не могат да плащат този минимум да фалират. Чуждестранните клонове на фирми у нас да бъдат изгонени ако не плащат толкова. Така ще се разчисти от нелоялна конкуренция в моя бранш поне. Не наистина, това би ме изкефило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
До rumen221:Това трябва да е ребус: "Открийте 10-те глупости в поста ми."Аз стигнах до девет, някой да помага за десетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,ФАКТ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ В БЪЛГАРИЯ Е 213лв. (да оцелееш като животно на голо поле), А СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ Е 562лв!!!Но всеки човек трябва да отгледа наследника си = два социални минимумаИЗВОД:- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА трябва да е 1 124лв. А МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУД 562лв., СЛЕД ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ, които за трета категория труд са 37,5% +20%ДДС + 10% акцизи и други данъци = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите (ХА-ХА-ХА, данъците в България били най-ниските) или - Минималната запрата трябва да е 1880 лева!- Минималната пенсия за труд 730 лева ( = 39% от заплатата)!!- Социалните помощи 213 лева.!!!- ПО-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ СА ФОРМА НА СОЦИАЛЕН И ФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД!!!- ТРУДА Е СТОКА, КАТО ВСЯКА ДРУГА И ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА!!! (Хляба първо го плащаш, а после го ядеш), А ЧЕСТЕНИТЕ ЧАСТНИЦИ, ако не могат да плащат такива заплати - ТРЯБВА ДА ФАЛИРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ!!!Когато това не се спазва, Преамбюла на Декларацията казва - че е необходимо правата на човека да бъдат закриляни от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството, като последен изход,ЩОМ минималната заплата е 290лв, а пенсията 136лв Съгласно Хартата за правата на човека и Преанбюла на Конституцията ни - БУНТА НИ СРЕЩУ ВЛАСТТА Е ЗАКОНЕН!!!Всичко останало е от Лукавава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още