IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симидчиев: Не сушата, а старите водопроводи са причината за воден режим

Предвижда се смяната на водопроводите да стане част от оперативните програми, обясни зам.-министърът на регионалното развитие

11:54 | 25.10.12 г.
Симидчиев: Не сушата, а старите водопроводи са причината за воден режим

Новите водопроводи са качествени и по тях загубите клонят към нула. Така заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев коментира появила се информация, че загубите на вода по нов водопровод в Сливен са повече от преди.

„Касае се за специфичен случай и вероятно не е добре изолиран стар водопровод“, допълни Симидчиев в ефира на БНР. Той обеща проверка по този случай, въпреки че проектът още не е предаден за експлоатация и отговорността е още в ръцете на изпълнителите.

Заместник-министърът беше категоричен, че не бива фокусът в сектора да бъде единствено върху канализацията и пречистването на водите, а и към подмяна на старите водопроводи. В момента усвояваме европейски средства основно за пречистването на водите, допълни още Симидчиев.

Това лято 300 хил. души са били засегнати от липсата на вода, което представлява 4% от населението с проблеми с услугата.

По думите на Симидчиев лятото е било много тежко и заради сушата през август и септември воден режим е бил въведен на места, които никога не са страдали от безводие.

"Основният ни проблем обаче е не толкова сушата, а остарялата водопроводна мрежа. Така и малкото вода не достигаше до потребителите", обясни заместник-министърът. Според него проблемите идват от довеждащите съоръжения, които са остарели, а при авария половин град остава без вода. "Трябва да бъде подменени около 70% от водопроводите", допълни още Симидчиев.

За него довеждащите съоръжения са много важни и са на второ място след водоизточниците - става въпрос за водопроводи с големи диаметри, които обикновено не са видими - по думите му  "минават някъде през полето". Така Симидчиев обясни липсата на кандидати за подмяна на водопроводите.

В Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работят през следващия оперативен период проектите да се изготвят на регионален принцип и не да се работи община по община, стана ясно още от думите на заместник-министъра. "Ще работим и смяната на водопроводите да влязат и във фокуса на оперативните програми", обеща още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още