fallback

Добрев: Финансирането на "Южен поток" ще бъде 100% частно

Държавата и Българският енергиен холдинг не са поемали никакви ангажименти по финансирането на проекта, посочи икономическият министър

10:36 | 12.11.12 г. 17

Страната ни трябва да инвестира близо 500 млн. евро в проекта „Южен поток“. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за "Нова телевизия" по повод инвестиционното решение, което страната ни трябва да подпише за изграждането на газопровода.

Добрев припомни, че компанията "Южен поток България" е била създадена през 2010 г., а в нея акционери са „Българският енергиен холдинг“(БЕХ) и "Газпром". Те имат равни дялови участия в нея. При подписването на споразумението е било договорено, че тръбата ще се финансира със 70% привлечено и 30% собствено финансиране.

В тази връзка Добрев обясни, че сметките на проектаните, които работят по газовия проект, показват, че тръбата ще струва около 3,3 млрд. евро. Тъй като Русия и България имат равни дялове в "Южен поток България", означава, че по груби изчисления, страната ни трябва да инвестира около 500 млн. евро в проекта.

Добрев обаче заяви, че страната ни няма средствата, за да поеме инвестицията. „Държавата и БЕХ не са поемали никакви ангажименти по финансирането на проекта. Финансирането ще бъде на 100% проектно финансиране и БЕХ няма да дава "живи" пари“, разясни той.

Икономическият министър коментира, че срокът на експлоатация на тръбата е 25 години, а жизненият цикъл  - 40 години. По повод новите параметри на проекта той уточни, че промяна единствено ще има в техничеките изисквания - дължина на тръбата, колко цола и т. н.

"Няма нищо скрито. Със сигурност българския интерес е защитен", увери Добрев. Помолен да коментира реакцията на президента Росен Плевнелиев, който преди дни каза, че няма достатъчно информация за "Южен поток", той отговори, че не може да коментира реакцията на президента.

"Не знам с каква информация той разполага. Никой не е водил тайни преговори. Българските интереси са достатъчно добре защитени. Всичко е прозрачно", допълни той.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е получил покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток".

Припомняме, че събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море. Оттам ще тръгва тръбата, която след като мине по дъното, ще излезе край Варна. Официалната покана от руската страна е и до ресорния министър Делян Добрев, както и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
fallback