fallback

Обмислят се нови принципи за концесионните такси за добив на подземни богатства

До началото на 2013 година ще бъде приета новата Национална стратегия за минната индустрия

14:59 | 29.11.12 г.

Ще бъдат разработени нови принципи за определяне на концесионните такси за добив на подземни богатства, обясни Аксения Велева – Бузова, експерт от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), цитирана от БТА.

Тя участва в обсъждането на новата Национална стратегия за минната индустрия.

„От постъпващите становища към проекта се вижда, че концесионните плащания не са справедливи“, посочи експертът и допълни, че по тази причина промяната на принципите ще е задължителна.

Промените ще станат с изменение на Закона за подземните богатства, които ще бъдат направени веднага след приемането на стратегията за отрасъла. Прогнозите сочат, че това ще стане най-късно до януари 2013 година.

Концесионните плащания у нас обаче не се различават съществено от практиката в останалите страни от ЕС, призна още Велева-Бузова. В момента у нас се прилагат фиксирани плащания за операторите на находищата за строителни и скално-облицовачни материали, а за предприятията, които добиват метални полезни изкопаеми има т.нар. „плъзгаща скала на заплащане“, която е обвързана с цените на металите на Лондонската стокова борса (LSE).

Таксата се определя върху цялото количество руда, която е добита, без да се отчитат загубите на предприятията и количеството на преработката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
fallback