IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минната стратегия се бави критично

Външен консултант тепърва ще прави екооценката, за която министерството на икономиката е заделило 110 хил. лв.

17:09 | 07.06.12 г.
<p>
	<em>Минната индустрия осигурява 5% от брутния вътрешен продукт на страната</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Минната индустрия осигурява 5% от брутния вътрешен продукт на страната    Снимка: БТА

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма критично забавя приемането на националната минна стратегия, която според изискванията на Закона за подземните богатства трябваше да бъде готова още през есента на миналата година, сигнализираха представители на бизнеса.

Браншовиците отдавна очакваха стратегията да бъде готова, за да очертае необходимите законови промени, необходими за повишаването на конкурентоспособността на сектора.

Минната индустрия осигурява 5% от брутния вътрешен продукт на страната, но поради недостатъчно ефективното използване на подземните богатства металургичната индустрия все още разчита преобладаващо на вносни материали, посочи за Investor.bg председателят на браншовата минна камара Иван Андреев.

С приемането на документа браншовиците очакват да се въведат съответните законови промени, необходими за разрешаването на наболели проблеми, свързани със статута на собствеността върху земята на съответните рудници.

"Неуреденото земеползване на терените от страна на концесионерите заплашва техния бизнес, затова са необходими спешни промени, които да регламентират как ще се извършва добивът на подземни богатства в частни терени", поясни още Андреев.

Подобен проблем е възникнал при концесионирането на находището за железни руди край Кремиковци, където концесионерът не може да добива, защото частният собственик на земата не го допуска, поясниха от бранша.

Изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова също посочи, че бизнесът се надява на скорошно изработване на стратегията, тъй като двата отрасъла са тясно обвързани помежду си.

От министерството на икономиката обясниха забавянето на стратегията с преструктурирането на администрацията, която отговаряше за държавното управление на подземните ресурси.

Експертите не се наемат да прогнозират кога ще бъде готов окончателният вариант на проекта, който задължително трябва да бъде обсъден и от бизнеса.

На този етап администрацията е успяла да обяви обществената поръчка, с която тепърва ще възложи на външен оценител да направи задължителната екологична оценка по прилагането на стратегията.

Обществената поръчка е обявена в началото на май, като офертите на кандидатите ще бъдат отворени утре.

Изработването на оценката ще струва на държавата 110 хил. лв.

Избраният консултант трябва да изготви схема за провеждане на консултации с всички заинтересовани страни, пряко или косвено, да изработи доклада, който България ще изпрати в ЕС и който ще представлява резюме от националната стратегията.

Същността на доклада ще бъде свързана със самата оценка за въздействието върху околната среда плюс резултатите от обществените обсдъждания по минната стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още