IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят се нови принципи за концесионните такси за добив на подземни богатства

До началото на 2013 година ще бъде приета новата Национална стратегия за минната индустрия

14:59 | 29.11.12 г.
Обмислят се нови принципи за концесионните такси за  добив на подземни богатства

Ще бъдат разработени нови принципи за определяне на концесионните такси за добив на подземни богатства, обясни Аксения Велева – Бузова, експерт от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), цитирана от БТА.

Тя участва в обсъждането на новата Национална стратегия за минната индустрия.

„От постъпващите становища към проекта се вижда, че концесионните плащания не са справедливи“, посочи експертът и допълни, че по тази причина промяната на принципите ще е задължителна.

Промените ще станат с изменение на Закона за подземните богатства, които ще бъдат направени веднага след приемането на стратегията за отрасъла. Прогнозите сочат, че това ще стане най-късно до януари 2013 година.

Концесионните плащания у нас обаче не се различават съществено от практиката в останалите страни от ЕС, призна още Велева-Бузова. В момента у нас се прилагат фиксирани плащания за операторите на находищата за строителни и скално-облицовачни материали, а за предприятията, които добиват метални полезни изкопаеми има т.нар. „плъзгаща скала на заплащане“, която е обвързана с цените на металите на Лондонската стокова борса (LSE).

Таксата се определя върху цялото количество руда, която е добита, без да се отчитат загубите на предприятията и количеството на преработката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още