fallback

Започна изграждането на водния цикъл на Козлодуй

Първият етап на проекта е на стойност почти 26 млн. лева

15:51 | 30.11.12 г.

Започна строителството на първия етап по интегрирания проект за воден цикъл на град Козлодуй, съобщи БТА. Началото беше дадено със символичната първа копка, направена от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

По проект се предвижда изграждането или подмяната на над 9 километра водопроводни тръби, както и над 10 километра канализация. Ще бъде довършено и изграждането на градската пречиствателна станция. Така ще бъде прекратено заустването на отпадни води в река Дунав. Проектът трябва да приключи до 2015 година.

Първият етап е на стойност почти 25,7 млн. лева, от които 19 млн. лева са европейско финансиране по оперативна програма "Околна среда".

"Ремонтът на ВиК инфраструктурата е стратегическа инвестиция за града със социално и икономическо значение и с безспорен екологичен ефект за Дунав", посочи Нона Караджова по време на церемонията.

В сектор „Води“ на ОП „Околна среда“ в процес на изпълнение към момента са 81 проекта за общо 2,8 млрд. лева. Общо в този сектор са договорени почти 3,5 млрд. лева. Разплатени са обаче едва 423 млн. лева, или близо 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
fallback