fallback

Добрев: Газът от местен добив също ще поевтинее от 2013 г.

Добитият на наша територия газ да е с 35% по-евтин от вносния, е записано в договорите с компаниите, каза икономическият министър

11:03 | 11.12.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Освен вносният руски газ и природният газ от местен добив също ще е по-евтин от януари следващата година, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев  по време на национална дискусия за цената на синьото гориво, съобщи БТА.

Той обясни, че по договорите с компаниите, добиващи газ на наша територия - "Мелроуз Рисорсис" и "Дайрект Петролиум", е записано, че цената, на която се купува добитият от тях газ, е с 35% по-ниска от цената на вносния газ. И тъй като новият договор с „Газпром“ гарантира намаление от 20% за цената на синьото гориво, това означава и поевтиняване на местния добив със същия процент. 

Делян Добрев каза още, че количествата местен добив ще се увеличават. Местният добив сега е 490,1 млн. куб. метра, или малко над 15 процента от общото потребявано у нас количество природен газ (около 3 млрд. куб. метра годишно).

Той посочи, че през следващата година ще започне добив от находището в Девенци и местният добив ще се увеличи до 574,7 млн. куб метра, а през 2014 г. се очаква добивът да достигне 655,8 млн. куб. метра, или малко над 20 процента от местното потребление.

Намалението на цената на газа със сигурност ще се отрази и в съществено намаление и на цената на парното, като регулаторът ще направи изчисленията с колко точно, добави Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
fallback