IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" ще иска гаранции за заявени от клиентите количества газ

В новите договори на газовото дружество е записано искане за авансово плащане или гаранция за плащането на доставките

16:03 | 05.12.12 г.
"Булгаргаз" ще иска гаранции за заявени от клиентите количества газ

Клиентите на „Булгаргаз“ ще трябва да представят гаранции за заявените количества, съобщи изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов, цитиран от БТА. Това е записано в новите типови договори, които вече са изготвени и до дни ще бъдат подписани.

Клиентите на газовата компания или ще заплащат авансово заявените количества газ, или ще дават банкова гаранция, депозит или друг финансов механизъм за плащането, предвиждат новите текстове.

Гогов обясни, че подобен е механизмът за гарантиране на доставките, които „Булгаргаз“ има с „Газпром“.

От 1 януари 2013 година „Булгаргаз“ ще започне оперативно проследяване на потреблението на всеки потребител. Отговорност при незакупуване ще бъде търсена само, ако заради това възникват финансови задължения към дружеството или в края на календарната година.

За 2012 година „Булгаргаз“ няма да има неизпълнение на договорите си с руската страна, въпреки по-малкото от заявеното количество от страна на клиентите.

„Ако има по-голямо потребление от заявеното, може да се приложи и сега съществуващият механизъм на взет и недовзет приход или балансът да бъде възстановен чрез по-голям добив от хранилището в Чирен“, отбеляза още Гогов.

Директорът на „Булгаргаз“ обясни, че плановете са през тази зима да бъде използвано възможно най-голямо количество газ от хранилището, а запасите да бъдат възстановени през лятото, когато газът ще бъде по-икономически изгоден.

По-рано дружеството обяви и прогнозата си какво намаление на цената на газа ще поиска за първото тримесечие на 2013 година от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още