IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадено е искане за нова ядрена площадка на АЕЦ "Козлодуй"

По време на заседанието на Министерския съвет и премиерът обяви, че ГЕРБ е „за“ разширяване на мощностите в Козлодуй

17:52 | 14.12.12 г.
Подадено е искане за нова ядрена площадка на АЕЦ "Козлодуй"

В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е постъпило заявление с искане за определяне на местоположение за нова ядрена площадка на АЕЦ „Козлодуй“, съобщават от агенцията.

Искането е постъпило на 13 декември от името на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД. В представената документация са включени концептуално описание на ядреното съоръжение, план задание за извършване на предпроектните проучвания, свързан с избора на площадка, списък на приложимите стандарти, документи, удостоверяващи наличието на финансови, технически и материални ресурси на заявителя и други.

Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена мощност.

По време на правителственото заседание тази сряда (12 декември) премиерът Бойко Борисов коментира и темата за референдума за АЕЦ „Белене“. В своето изказване Борисов обяснява, че позицията на ГЕРБ е „за“ ядрената енергия.

„Ние сме „за“ изграждане на седми реактор, след време на осми реактор в Козлодуй, защото има най-добрите професионалисти в Европа“, коментира той.

Управляващите обаче са против проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", защото е "скъп, държавата няма пари и не е необходим на държавата", става ясно от думите на премиера по време на заседанието на Министерския съвет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още