IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Седми блок на АЕЦ"Козлодуй" ще е готов най-рано през 2022 г.

Срокът зависи от преговорите с руската страна, коментира директорът на атомната централа

17:20 | 27.07.12 г. 9
В. Николов: Седми блок на АЕЦ"Козлодуй" ще е готов най-рано през 2022 г.

Строителството на седми блок на АЕЦ"Козлодуй" може да завърши най-рано през 2022 г., според оптимистични прогнози, каза изпълнителният директор на централата Валентин Николов на извънреден брифинг в министерството на икономиката днес, предаде БТА. 

По думите му срокът зависи от това как вървят преговорите с руската страна във връзка с конкретния блок за АЕЦ "Белене".

Той съобщи, че е обявена процедура за предпроектно проучване и пет фирми са подали оферти. До края на другата седмица ще има избран изпълнител.

Директорът на централата уточни, че има уведомление до МОСВ за принципно решение за изграждане на седми блок на централата. Структурирана е предпроектна компания, потърсени са мненията за геоложко проучване и избор на строителна площадка от БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия институт, допълни Николов.

„Съкращаваме максимално времето, за да може правителството да вземе окончателно решение и да лицензираме площадката, същевременно оценяваме риска на всяка една стъпка и вероятно ще се потърси консултация или от БАН, или от външна фирма“, заяви Николов.

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй” за първото полугодие на 2012 г. е 108 млн. лв., каза още  Валентин Николов.

За 2010 г., 2011 г. и първо полугодие на 2012 г. печалбата на АЕЦ „Козлодуй” е 302 млн. лева, защото преди 1 февруари 2009 г. електроенергията се е продавала без ясни правила, поясни министърът на икономиката Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Отивай на доктор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
data,ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е МЕНТЕ!!! Докладът на консултанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН В ТРИ ВАРИАНТА И Е ГУБЕЩ САМО, АКО, НАМЕРИМ ГАЗ ПО 75 ДОЛАРА, А ТОВА Е ФАНТАСТИКА С СТИЛ ЖУЛ ВЕРН!!! - Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 15 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
Идиотщината ходи и по Хората, не само по коюти матрялаилиБез евтин ток от АЕЦ Белене няма живот!!!- ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е МЕНТЕ!!! Докладът на консултанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН В ТРИ ВАРИАНТА И Е ГУБЕЩ САМО, АКО, НАМЕРИМ ГАЗ ПО 75 ДОЛАРА, А ТОВА Е ФАНТАСТИКА С СТИЛ ЖУЛ ВЕРН!!! - Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 15 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
По-полека бе, бръзата *** слепи ги снася - що не земете да го строите 50 години или нещо подобно? Аман от паляци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още