fallback

Русия забрани вноса на месо и млечни продукти от пет български предприятия

Забраната е временна и е резултат от проверка на руски ветеринари у нас

12:31 | 28.12.12 г. 8

От 28 декември влиза в сила забраната за внос на месо и млечни продукти от пет български предприятия на територията на Руската федерация, съобщи руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор.

Временно е забранен вносът на продуктите на компаниите „Меком“, „Авис“, „Брезово“, Би си си Хандел“ и „Месни продукти“. Решението е било взето след инспекции в българските предприятия, проведени през октомври 2012 година. 

От службата не уточняват каква е причината за въвеждането на тази забрана. .

Четири от компаниите са преработватели на месо и производители на месни продукти. Само "Би си си Хандел" се занимава с производство на млечни продукти.

Припомняме ви, че през октомври Българската агенция по безопасност на храните затвори завода на  "Меком", заради наличието на старо месо в складовете на фирмата. Тогава от ръководството обясниха, че става въпрос за изостанали партиди, които не са били унищожени заради ревизия. Компанията смени собственика си броени месеци преди това. 

Вчера (27 декември) ветеринарните власти в Русия забраниха и вноса на месни продукти от канадска фирма. Причината е наличието на бактерията eColi  в пратка, предназначена за руския пазар, става ясно още от съобщение на страницата на Росселхознадзор.

През ноември руските ветеринари са посетили и 11 румънски ферми и предприятия за преработка на месо. В момента е забранен вносът на живи животни от Румъния в целия ЕС, заради болестта класическа чума по свинете. Проверката е била свързана именно с тази забрана и целта е да провери спазват ли се предписанията, става ясно от официалното съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
fallback