IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани вноса на зеленчуци от ЕС

Продължаващото разпространение на остра стомашна инфекция в ЕС е основание за крайната мярка

09:46 | 02.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Русия въведе забрана за внос на пресни зеленчуци от всички държави членки на Европейския съюз заради разпространението в редица европейски държави и главно в Германия на остра стомашна инфекция, съобщи Интерфакс.

„От тази сутрин влиза в сила забраната за внос от държавите членки на ЕС на пресни зеленчуци. Пресните зеленчуци, произведени в тези държави, ще бъдат изтеглени от оборот по цялата територия на Русия“, заяви вчера ръководителят на Роспотребнадзор Генадий Онишченко. Той добави, че съответното предписание е вече изпратено в руската митническа служба.

До вчера в Русия действаше забрана за внос на зеленчуци само от Германия и Испания.

Онишченко каза, че основание за забраната е станало продължаващото разпространение на остра стомашна инфекция в Европа. Заболяването е регистрирано в 9 европейски държави, като най-много болни има в Германия – 1169 души.

„Що се отнася до вътрешния пазар, дадено е предписание да бъдат конфискувани всички пресни зеленчуци от ЕС“, съобщи той.

Ръководителят на Роспотребнадзор предупреди сънародниците си да бъдат внимателни, да спазват правилата за лична хигиена и да употребяват пресни зеленчуци само след прецизна обработка. „Призовавам ги да се откажат от употребата на вносни зеленчуци в полза на родния производител“, подчерта Онишченко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още