IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани вноса на месо и млечни продукти от пет български предприятия

Забраната е временна и е резултат от проверка на руски ветеринари у нас

12:31 | 28.12.12 г. 8
Русия забрани вноса на месо и млечни продукти от пет български предприятия

От 28 декември влиза в сила забраната за внос на месо и млечни продукти от пет български предприятия на територията на Руската федерация, съобщи руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор.

Временно е забранен вносът на продуктите на компаниите „Меком“, „Авис“, „Брезово“, Би си си Хандел“ и „Месни продукти“. Решението е било взето след инспекции в българските предприятия, проведени през октомври 2012 година. 

От службата не уточняват каква е причината за въвеждането на тази забрана. .

Четири от компаниите са преработватели на месо и производители на месни продукти. Само "Би си си Хандел" се занимава с производство на млечни продукти.

Припомняме ви, че през октомври Българската агенция по безопасност на храните затвори завода на  "Меком", заради наличието на старо месо в складовете на фирмата. Тогава от ръководството обясниха, че става въпрос за изостанали партиди, които не са били унищожени заради ревизия. Компанията смени собственика си броени месеци преди това. 

Вчера (27 декември) ветеринарните власти в Русия забраниха и вноса на месни продукти от канадска фирма. Причината е наличието на бактерията eColi  в пратка, предназначена за руския пазар, става ясно още от съобщение на страницата на Росселхознадзор.

През ноември руските ветеринари са посетили и 11 румънски ферми и предприятия за преработка на месо. В момента е забранен вносът на живи животни от Румъния в целия ЕС, заради болестта класическа чума по свинете. Проверката е била свързана именно с тази забрана и целта е да провери спазват ли се предписанията, става ясно от официалното съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Специално в този случай руснаците са прави.Може да ни е яд, но сами сме си виновни. Руската политика за качествата на храните внасяни в Русия е много добра и се провежда еднакво към всички. Спомням си само 1 случай на нечестно и необективно поведение на санитарния хранителен контрол по политически причини и то беше в ущърб на Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
цитат : "Припомняме ви, че през октомври Българската агенция по безопасност на храните затвори завода на "Меком", заради наличието на старо месо в складовете на фирмата.".............."Тва са стари нмера на руснаците, четете между редовете, значи някъде сме им стъпили на килимчето "........Не съм съвсем съгласен с теб. Просто там номера им не минава. Те са дребни тарикати и танцуват само пред местна публика! Бизнеса не е "тарикатлък" ! Много пъти съм писал, че "бизнеса" ни като цяло е калпав. Тука може да реват и критикуват,/"на кривата ракета, космоса и е тесен"/ но навън ядат "шамари". Успех ще имат когато си сменят философията за правене на бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivel
преди 11 години
Тва са стари нмера на руснаците, четете между редовете, значи някъде сме им стъпили на килимчето и това е жълт картон, по този път минавха и молдовските и грузинските вина и полското свинско и какво ли не.Тяхната агенция по храните начело с Генадий Онищенко е силно политизирана структура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
русия почва да се държи като велика сила по нормативикономически щетиза сметка на някой който ще внесе стоки на пазара им ище ни изместии нека лизегъсците който правят *** на запада са знаят че всеки път като се заиграват със руските икономически интереси за някой сребъна парада знаят че страда нашата индустрия и производтво така загубихме евтения газ ипетрол и пазарите за цигари изеленчуци а онези които бяха врагове на русия инаши учители продават техните стоки там ипечелят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Еми...голяма работа. Тук Българите ще изядат всичко. Де ще идат. Като не могат да изнасят, ще понаругаят Дянков за дет не стимулира бизнеса и току виж държавата им помогнала по един или друг начин. И от фонд работна заплата ще спестят, държейки работниците си на "социални помощи". И БСК ще им удари рамо и така.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Даже още трябва да забранят! Всичката ни "хранително-вкусова" промишленост (не случайно е в кавички), отдавна е пълен таш***к като продукция! Пародия и гавра с потребителя, както в България, така явно и за износ! Рога, копита, кожа, остатъци, соя, ГМО, всякакви от Е-та...всичко се блъска в салама,в името на бързия кеш!Всички предприятия за местни продукти трябва спешно да бъдат затворени и подложени генерална ХЕИ проверка- входна продукция, изходна продукция, срокове на годност, документи! Тотална ревизия, и всичко което е в разрез с БДС- под ножа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
neuro
преди 11 години
Гласът на БългарияХайде повече да няма Анонимност за такива нарушители ..... http://***.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/laws/instructions/2012/fc-en-7-16759.pdfХората в България не заслужават ли защита !?Техния живот нищо ли не струва!?Както винаги българските институции от чуждата преса всичко научава ....ДО КОГА ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още