IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов посочи първия виновен за сделката край Несебър

Премиерът ще уволни шефа на агенцията по горите заради скандала с дюните

10:21 | 07.01.13 г.
Борисов посочи първия виновен за сделката край Несебър

Премиерът Бойко Борисов ще уволни шефа на Агенцията по горите вероятно още днес заради сделката за продажбата на 29 декара дюни край Несебър. Това съобщи министър-председателят в интервю за Нова телевизия.

Директор на Изпълнителната агенция по горите е инж. Бисер Дачев. Според Борисов, когато е прочел „Несебър“, той е бил длъжен да провери за какво става въпрос или да информира министър-председателя, „че там става някакво безобразие“.

„Когато има виновен, той бива или уволняван, или даван на прокурор. Това е огромната разлика между нас и предишните“, заяви Борисов.

Скандалът започна, след като природозащитници информираха, че се строи върху територия от „Натура 2000“ между Равда и Несебър. По разпореждане на Борисов строежът върху 29-те декара дюни беше спрян.

На терена е имало разрешение за строителство на 122 жилищни сгради, което е отменено, защото е издадено незаконосъобразно, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й то е издадено от главния архитект на Несебър абсолютно незаконно, без технически и дори идейни проекти. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отиде лично на обекта, за да провери дали това са дюни. Прокуратурата също започна проверка по случая.

Борисов настоя за създаването на анкетна комисия, която да разгледа всички подобни сделки от 2003 година насам. Според него тогава ще стане ясно, че такива сделки, направени при предишното правителство, са стотици хиляди.

Премиерът смята, че в анкетната комисия трябва да има само един представител на ГЕРБ и тя да работи под наблюдението на медиите и неправителствените организации. „В тази анкетна комисия искам да се разгледат всички сделки и особено тези на брат му на Станишев. Да видим новата афера „Батко и Братко”, каза той.

Борисов отново заяви, че бившият премиер Сергей Станишев умишлено не е подписал договора за изграждане на втората атомна централа и повтори призива си от вчера симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с „не“ на референдума.

„Ние сме за 7-ми реактор в „Козлодуй”, който ще си бъде изграден, по който работим, където му е мястото, където няма сеизмичност, където десетилетия вече работи ядрена централа, хората там и населението са свикнали с нея“, посочи Борисов.

Премиерът отрече с инструкцията си към симпатизантите на ГЕРБ да е сменял позицията си. “Аз никога не съм обръщал палачинка. Опитах се да спестя нещо, за което българският данъкоплатец е дал милиард и кусур”, отговори той на социалистите и допълни, че „лупингите и палачинките ги обръща Станишев”.

Премиерът няма притеснения, че няма да получим удължаване на срока на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По повод на възобновените от днес стачни действия на работниците от ВМЗ-Сопот Борисов каза, че няма човек, който да се съгласи да вземе ВМЗ-Сопот с такива условия – да не се съкращават хора, да не се оптимизира дейността, защото пазарът на тази военна продукция по света в момента е крайно ограничен. „Проблемът на държавата е, че навремето е концентрирала там само едно производство, само в тези заводи, тези хора просто друго не могат да работят“, посочи премиерът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още