IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарна анкетна комисия ще проверява сделките с държавни имоти

ГЕРБ се съгласи с предложението на БСП, но поиска проверка на всички случаи от 2003 до 2012 година, заяви земеделският министър Мирослав Найденов

09:37 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Парламентарна анкетна комисия ще проверява сделките с държавни имоти

Парламентарна анкетна комисия ще провери сделките с държавни земи от 2003 до 2012 година. Това съобщи в ефира на bTV земеделският министър Мирослав Найденов. Той коментира, че е упълномощен от премиера Бойко Борисов да съобщи, че управляващите са съгласни с предложението на БСП парламентарна комисия с един представител на ГЕРБ да провери сделките.

Освен това започват спешни преговори за законодателни промени, които да позволят продажбата на държавна земя да става единствено след търг, допълни още Мирослав Найденов.

Той, заедно с представителя на БСП Илияна Йотова, коментира скандала около продажбата на терен в Несебър. Найденов обясни, че в случая първият купувач - Димитър Петров, е бил компенсиран с този терен. Преди години той е бил арендатор на терен с бунгала в региона. "Имотът е отнет и му е обещан терен от горския фонд, затова той е кандидатствал за този терен. Това обаче не е станало през 2012 година, а през 2007 година", заяви Найденов.

Четири са сделките с изваждане на земи от държавния горски фонд по Черноморието през последните години - две в Несебър, включително и тази на Петров, една в Балчик и една в Крайморие, допълни още Найденов. 

Илияна Йотова коментира, че при приемането на законодателните промени за забрана на заменките от ГЕРБ са приели заварените 3,5 хил. преписки в Агенцията по горите да бъдат завършени по старите условия. "Променени обаче бяха начините на изчисление на стойността на терените", допълни от своя страна Найденов.

Йотова извади данни, че по време на обсъжданията в Народното събрание всички представители на опозицията са поискали всички тези сделки да бъдат обявени за незаконни. "От БСП си взехме поука какво стана след това, което ни се струпа на главата", коментира още тя. Представителят на "червените" припомни още обещанията на управляващите, че ще бъдат извадени данни кой се е облагодетелствал от сделките с държавни имоти, както и че ще бъдат направени промени, за да бъдат спрени тези сделки. 

"Не си мръднахте пръста, дори и след като беше заведено дело срещу България в съда в Люксембург за проверка дали има нерегламентирана държавна помощ по случая", допълни още Йотова. 

От своя страна Найденов припомни, че при идването си на власт партия ГЕРБ е обявила мораториум върху изпълнението на сделките с терени от горския фонд. По част от сделките вече е имало плащане и по тази причина не е  имало начин сделките да бъдат обявени за нищожни, тъй като купувачите е можело да съдят държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още