fallback

Добрев: Изплащането на АЕЦ "Белене" за 10 години е фантасмагория

Централата трябва да печели по 3 милиарда лева годишно, за да излязат сметките на Станишев, посочи министърът на икономиката

14:25 | 11.01.13 г. 25

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев напълно отрече твърдението на бившия премиер Сергей Станишев, че АЕЦ „Белене“  може да бъде изплатена за срок от 10 години. „Това е абсолютна лъжа и фантасмагория на Станишев, която днес той изрази във внесена декларация до Народното събрание“.

Това заяви днес на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той обясни, че при цена от 10,3 милиарда евро за тази централа и при минималния вариант за нейното годишно оскъпяване от 4% е пълен абсурд тя да може да бъде изплатена за срок от 10 години.

„Ако следим логиката на Сергей Станишев АЕЦ "Белене" трябва да може да печели по 3 милиарда лева годишно, за да успее да изплати инвестицията в нея за срок от 10 години. Това е напълно невъзможно“, категоричен бе Добрев.

Ще гласувате ли на референдума за строежа на нова атомна централа?

Да, със сигурност
Зависи от разяснителната кампания
Категорично не
Не мога да преценя
Общо 2231 гласа
Той даде пример с АЕЦ „Козлодуй“, която за четири години в управлението на Тройната коалиция е печелила едва по 14,5 милиона евро годишно. Добрев уточни, че дори с помощ от държавата АЕЦ „Козлодуй“ през 2005 година е излязла на минус.

„При най-доброто възможно управление, най-добрият финансов резултат, който са постигали за АЕЦ „Козлодуй“, е 150 милиона лева печалба. Как очаквате АЕЦ „Белене“ да изкарва 3 милиарда лева годишно“, попита риторично Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
fallback