IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството води тайни преговори за АЕЦ "Белене", обяви БСП

Разговорите се водят с частния инвеститор "Глобал Пауър", според информация на "червените"

16:13 | 11.12.12 г. 1
Правителството води тайни преговори за АЕЦ "Белене", обяви БСП

Правителството не само е водило тайни преговори с частни инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“, но може би и те вече са финализирани. Това обявиха от „Коалиция за България“ по време на специална пресконференция в Народното събрание, пише БТА.

Според председателя на БСП Сергей Станишев като частен проект някой от управляващите „ще може да вземе много големи пари“ с реализацията на втората ядрена централа у нас. „Каква е ползата от проекта за държавата и за българските граждани“, попита обаче той.

Според Станишев, воденето на подобни преговори е нарушение на решението и на Народното събрание, и на Министерския съвет. Освен това обаче означава и че този проект има бъдеще и е конкурентоспособен, щом е обект на подобни разговори.

Румен Овчаров посочи, че преговорите за АЕЦ „Белене“ са водени със същите инвеститори, представени преди броени месеци в парламента („Глобал Пауър“ - бел. ред). Разговорите са били провеждани при изключителна тайнственост и са приключили със среща с премиера Бойко Борисов.

Овчаров коментира още, че частен проект е „коренно различна опция от държавен проект и проект с държавно участие“. Ако държавата участва в АЕЦ „Белене“, цените за гражданите ще бъдат сравними с тези на АЕЦ „Козлодуй“, т.е българите биха получавали енергия на „сравнително прилични цени“, допълни още Овчаров.

Той посочи като пример частните проекти ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“, където цените са по-високи от тези на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Тия червени какво искат, Хем хю хем дръж, нагли демагози. Как щяха да се уакат за трети път, че жанчо и луканката ряпа да ядат. Като ги бяха изритали от евро фондовете, не асфалт, а една разорена и опоскана държавица отново в началото на тунела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още