fallback

Колко струва АЕЦ „Белене“?

Трудно може да бъде направена точна оценка и поради факта, че проектът излиза далеч извън сферата на икономиката

08:51 | 15.01.13 г. 184

Каква е цената на втората ядрена централа у нас, която трябва да бъде построена край Белене, не е ясно броени дни преди референдума, който трябва да реши съдбата й.

В понеделник (14 януари) в ефира на bTV Румен Овчаров направи сметки, според които цената на централата е максимално 6 млрд. евро. „Това е всичко с индексациите, както и изграждането на електропреносната мрежа, чиято цена е около 500 млн. евро“, обясни Овчаров.

Според тези изчисления това е най-евтиният ядрен проект в света, гласи тезата на „червените“. Подобно мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев в специална декларация пред Народното събрание в края на миналата седмица. В нея той обясни, че централата ще се изплати само след 10 години.

Отговорът беше спешен брифинг на министър Делян Добрев, който обясни, че това е „фантасмагория“ и при цена от 10,3 млрд. евро централата трябва да печели по 3 млрд. евро годишно, за да се изплати.

Цената от 10 млрд. евро беше потвърдена и от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на парламентарната комисия, натоварена да разследва проекта АЕЦ „Белене“. Той обясни, че страната ни не може да си позволи този ресурс и ще трябва да изтегли кредит. Или с други думи ще трябва да плати и лихва, която ще бъде най-малко 1 млрд. лева, по думите на Червенкондев.

Къде е истината?

Трудно може да бъде направена оценка колко струва изграждането на втората ядрена централа у нас, особено и поради факта, че проектът далеч излиза извън сферата на икономическите оценки. От една страна предишните управляващи са тези, които са водили преговорите и могат да посочат записаното, дори и в засекретените договори.

Сегашните управляващи пък цитират доклада на независимия консултант, нает да направи анализ на проекта – британската банка HSBC.

Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.

Броени месеци преди отказа на България да строи „Белене“ от „Атомстройекспорт“ обясниха още, че все пак смятат проекта за рентабилен, тъй като цената на реакторите е била договорена предварително, когато цените били по-ниски.

Колкото до един от основните проблеми на проекта – финансирането, Москва официално предложи да финансира изграждането на централата, но при запазване на дял от 51% в нея.

От руската компания обаче признават, че втората ядрена централа вече е политически, а не икономически въпрос. „Съдбата на АЕЦ „Белене“ зависи най-вече от текущата политическа ситуация в България“, заявяват от „Атомстройекспорт“ в края на 2011 година.

При всички случаи обаче не е ясно какво точно се включва в която и да било сметка – и на руската страна, и на БСП, и на ГЕРБ. Дотук признатите разходи по проекта са около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
fallback