IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо пет процедури започва ЕК срещу България в началото на годината

Отчетени са слабости в областта на околната среда, енергетиката и конкуренцията. Наказание за заменките на гори още няма

14:31 | 24.01.13 г. 1
Общо пет процедури започва ЕК срещу България в началото на годината

Общо пет процедури срещу България започна ЕК при първото заседание по отношение на неизпълнението на задължението на държавите от общността за тази година. След няколко предупреждения комисията изпрати на съд страната ни във връзка с цифровизацията. Няма обаче съобщение във връзка със заменките на горите, за което предупреждаваше земеделският министър Мирослав Найденов.

В януарския пакет от ЕК слабости за страната ни са отбелязани в секторите енергетика (2), околна среда (2) и конкурентоспособност.

България е заплашена да плаща и наказание от почти 17 хил. евро на ден заради непълно транспониране на директива в областта на вътрешния енергиен пазар. На този етап България, Естония и Великобритания, които получиха наказания по тази точка, само частично са вкарали в националното си законодателство текстовете от директивата за електроенергията и прородния газ. По тази причина трите държави трябва да бъдат изправени пред съда, заплашиха от ЕК.

Санкцията ще трябва да бъде плащана до пълното прилагане на европейското законодателство.

Отново в областта на енергетиката ЕК призова българското правителство да изпрати какви мерки прилага за изпълнението на Директивата за енергийните характеристики на сградите. Тя трябваше да бъде транспонирана в националните законодателства на страните членки до началото на юли 2012 година. Брюксел очаква отговор от страната в срок от два месеца преди следващите стъпки по налагане на наказания.

България не е информирала ЕК и по отношение на транспонирането на Директивата за възобновяемите източници, се казва още в становище на комисията.

Призив има и по отношение на замърсяването на атмосферния въздух. Заключенията на ЕК са, че в много държави в Европа качеството на въздуха е много лошо, въпреки че е задължение на правителството да осигури добро качество на въздуха за гражданите. По тази точка досега са предприети мерки срещу 17 държави от ЕС. Последните предупреждения са изпратени към България, Латвия и Словения. 

Петата забележка е по отношение на промишленото замърсяване с азотен оксид и прах след като прогнозните данни за 2012 година показват, че България за поредна година превишава таваните, определени от Брюксел. Заключението е, че липсват структурни мерки в тази насока и страната ни има два месеца, за да отговори на това становище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
SeoKungFu
преди 11 години
Lemme guess: Боконестата Мутра каза ли вече, че предните са виновни, или ще го каже след като дойдат наказателните решения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още