fallback

Рокади в правителството и ДКЕВР

Премиерът поиска оставките на образователния министър Сергей Игнатов и на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев

16:30 | 28.01.13 г. 24

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставките на министъра на образованието Сергей Игнатов и на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

От пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че исканата оставка на образователния министър е във връзка с констатираните нарушения във Фонд „Научни изследвания“. Сергей Игнатов е депозирал молбата си за напускане и тя е била приета. Промените в кабинета ще трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. На този етап няма обявена кандидатура, която да замени Сергей Игнатов на министерския пост.

По-рано днес заради нарушения беше уволнен и управителят на фонда Христо Петров. Това стана ясно по време на среща между учени, премиера Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет. На тази среща не присъства бившият вече министър Игнатов. 

В края на миналата година учени заявиха, че фонд "Научни изследвания" финансира проекти, основно разработени от приближени до управата на фонда колективи. Бюджетът на фонда е 14,8 млн. лева, които вече са разпределени

В сряда (30 януари) на правителственото заседание ще бъде дискутирано и освобождаването на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Причината е забавянето на наредби, необходими за въвеждането на третия пакет за либерализация на енергийния пазар.Заради липсата на нормативните актове ЕК ни заплаши със съд.

Самият Середжиев обаче не прие тези обвинения. Според него Законът за енергетиката е бил приет през юли 2012 година. Текстовете са давали едногодишен срок за изготвянето на наредбите. В края на миналата седмица Семерджиев обеща, че до седмици тези наредби ще бъдат изготвени, а България няма да бъде заплашена от наказания от ЕС заради забавянето. 

Ангел Семерджиев беше назначен начело на ДКЕВР с правителствено решение от 25 септември 2009 година. Мандатът му е петгодишен. Семерджиев замести начело на комисията Константин Шушулов, чийто мандат изтече на 11 септември 2009 година. 

Кандидатурата на Семерджиев е предложена от тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков, а справка в стенограмата от правителственото заседание на 23 септември 2009 година показа, че предложението е прието без дискусия. 

На този етап няма яснота кой ще бъде предложен на мястото на Ангел Семерджиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
fallback