IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Ще преодолеем забавянето в либерализацията на енергийния пазар в срок

ЕК ни заплаши със съд заради непълно внедряване на законодателството в областта на енергетиката

12:43 | 25.01.13 г. 1
ДКЕВР: Ще преодолеем забавянето в либерализацията на енергийния пазар в срок

За да влезе в сила третият либерализационен пакет на енергийния пазар, трябва да има отделяне на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), а това все още не е станало. Този коментар направи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той допълни още, че Законът за енергетиката е бил приет на 17 юли 2012 година и той дава едногодишен срок за изготвянето на наредбите към него. От комисията ще бъдат готови още преди изтичането на този срок - дори до края на месеца, обеща още Семерджиев. 

По думите на Семерджиев обаче дори и да бъдат изготвени въпросните наредби, третият либерализационен пакет няма как да влезе в сила без отделянето на ЕСО. 

В четвъртък (24 януари) Европейската комисия заплаши България със съд заради неизпълнение на задължения в областта на енергетиката. Глобата за страната ни е в размер на почти 17 хил. евро на ден до пълното имплементиране на европейското законодателство по темата.

На извънреден брифинг икономическият министър Делян Добрев обясни, че причината за това предупреждение от страна на ЕК са забавени наредби от страна на ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Дали срокът не беше някъде 2009?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още