IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски обвини Тройната коалиция за делото срещу България за цифровизацията

Предишното правителство имало пропуски в законовата уредба, които създали предпоставка за всички нарушения в процедурата

17:27 | 24.01.13 г. 4
Московски обвини Тройната коалиция за делото срещу България за цифровизацията

За нас е крайно изненадващо решението на Европейската комисия (ЕК) да заведе дело срещу България заради липсата на конкуренция при избор на мултиплекси и разпространяване на радиочестотен сигнал.

Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг по повод заведеното дело срещу България.

Той посочи, че от 2009 година насам страната ни е в постоянен диалог с представители на ЕК и всички законодателни промени, които са изискани, във връзка с провеждане на процедурата за цифровизацията, са спазени от българска страна.

Московски обясни, че всички пречки и неточности в законодателството, които пречат за нормалното развитие на конкурентната среда във връзка с цифровизацията, са грешки на предишното правителство. Той поясни, че Тройната коалиция е имала известни пропуски в законовата уредба, които създали предпоставка за всички нарушения в процедурата, които изтъкват от Брюксел.

На този етап министерството на транспорта няма план как ще процедира във връзка със заведеното дело.

Председателят на КРС Веселин Божков коментира, че на този етап българското законодателство има всички предпоставки за спомагане развитието на конкурентна среда и че от Брюксел нямат реална причина да завеждат подобно дело.

На въпрос дали делото може да забави въвеждането на цифровизацията у нас Московски и Божков бяха еднакво убедени, че процесът няма да се забави и ще бъде направено всичко възможно след 1 септември да се гледат осем безплатни канала.

По повод на днешното съобщение на Европейската комисия, че сезира Съда на Европейския съд поради непълното прилагане от България, Естония и Великобритания на правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар, министър Добрев коментира пред БТА, че либерализационният пакет е транспониран в българското законодателство, но все още не са изготвени наредбите за прилагането на законовите текстове.

Тези наредби трябва да се напишат от ДКЕВР. Добрев изрази надежда, че това ще бъде направено в следващите един-два месеца, за да не бъдат наложени санкции на страната ни. Министърът уточни, че сезирането на Европейския съд все още не означава завеждане на дело, което по думите му ще отнеме около два месеца. През това време ДКЕВР би трябвало да изготви наредбите, допълни Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
elii
преди 11 години
управляващите са толкова заети 'на терен', че близо 4 години не им стигнаха да напишат процедурите, които от надеждите на Добрев става ясно, че се пишат за месец два, но на бюро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
kokoroko
преди 11 години
Къде им отиде политическата отговорност, за която само говорят? Винаги други са им виновни! Липсата на умения и опит си казват думата. Първата година бяха нахъсани, втората станаха смешни, а от третата насам са жалки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Тези още 4 години да ни управляват пак предишните ще са им виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Боже опази. Те 4 години не можаха да променят закона, за да няма процедура, сега за това лошата тройна коалиция отново е виновна :) Тия от смешни започват да стават жалки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още