IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокади в правителството и ДКЕВР

Премиерът поиска оставките на образователния министър Сергей Игнатов и на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев

16:30 | 28.01.13 г. 24
Рокади в правителството и ДКЕВР

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставките на министъра на образованието Сергей Игнатов и на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

От пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че исканата оставка на образователния министър е във връзка с констатираните нарушения във Фонд „Научни изследвания“. Сергей Игнатов е депозирал молбата си за напускане и тя е била приета. Промените в кабинета ще трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. На този етап няма обявена кандидатура, която да замени Сергей Игнатов на министерския пост.

По-рано днес заради нарушения беше уволнен и управителят на фонда Христо Петров. Това стана ясно по време на среща между учени, премиера Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет. На тази среща не присъства бившият вече министър Игнатов. 

В края на миналата година учени заявиха, че фонд "Научни изследвания" финансира проекти, основно разработени от приближени до управата на фонда колективи. Бюджетът на фонда е 14,8 млн. лева, които вече са разпределени

В сряда (30 януари) на правителственото заседание ще бъде дискутирано и освобождаването на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Причината е забавянето на наредби, необходими за въвеждането на третия пакет за либерализация на енергийния пазар.Заради липсата на нормативните актове ЕК ни заплаши със съд.

Самият Середжиев обаче не прие тези обвинения. Според него Законът за енергетиката е бил приет през юли 2012 година. Текстовете са давали едногодишен срок за изготвянето на наредбите. В края на миналата седмица Семерджиев обеща, че до седмици тези наредби ще бъдат изготвени, а България няма да бъде заплашена от наказания от ЕС заради забавянето. 

Ангел Семерджиев беше назначен начело на ДКЕВР с правителствено решение от 25 септември 2009 година. Мандатът му е петгодишен. Семерджиев замести начело на комисията Константин Шушулов, чийто мандат изтече на 11 септември 2009 година. 

Кандидатурата на Семерджиев е предложена от тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков, а справка в стенограмата от правителственото заседание на 23 септември 2009 година показа, че предложението е прието без дискусия. 

На този етап няма яснота кой ще бъде предложен на мястото на Ангел Семерджиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон http://***.facebook.com/groups/10150108758025384/Антимонополни искания към Министерски Съвет на Република България1. Понижение на цените на тока (със 68-71 %) 2. Понижение на цените на водата с 56% 3. Закриване на ДКЕВР - Комисията в сегашния си вид, е паразитна и вредна организация - която струва милиони годишно, като при това нанася вреди, както на българската икономика, така върху джоба и благосъстоянието на всеки редови българин.4. Подвеждане под съдебна отговорност, на сегашни и предишни членове на ДКЕВР:За - Нанасяне на вреди в особено големи размери, на цели отрасли в индустрията, по действащите и в момента закони в страната - "Обект на посегателство и правилното функциониране на икономиката /важни стопански отрасли на икономиката/, нарушава се нормалната стопанска дейност./разконцентриране. Разстройване на стопански отрасли, или на отделното предприятия. Подравяне на стопанските отрасли и на отделни предприятия .. (Наказателен кодекс)5. Разследване на имущественото им състояние, на техните роднини и близки, както и такова за всеки който в последните години е лобирал за по-високи цени на електроенергията.6. Отмяна на срока на давност за тези престъпления.7. Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети. След като могат да искат пари от граждани, фирми и промишлени предприятия е добре да се знае за какво точно отиват тези пари.8. На всяко заседание на новата комисия определяща цените на ток, вода и газ; освен представители на енергийния сектор и държавата, да има и представители на профсъюзите, браншовите организации от бизнеса, индустрията, търговията, като и от КЗП (Държавни и частни). 9. Същите да влязат и на заседанията на Антимонополната комисия. 10. Всички заседания да са открити, а не както е сега в ДКЕВР "закрити заседания".11. Преразглеждане на приватизационните договори с трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Софийска вода, заради неспазване на приватизационните условия по тях.12. Да се дават данъчни стимули за енергийна ефективност за сгради и на частни лица, инвестиращи лично средства в енергийна ефективност на собствените си жилища. Австрийския модел да се приложи в България. След като, държавата иска и налива пари в компании за така наречената "зелена енергия", следва да го прави и за частни лица. 13. Бързо създаване на така очакваната от години борсата за електроенергия у нас, за да може българската индустрия да хеджира своите позиции на пазара на електроенергия, а не всяка промяна на цените да действа шоково и да води до загуба на работни места както е сега.Заявяваме, че искаме от настоящото правителство да предприеме незабавни нормативни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Приемам протегнатата ръка. Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
МОжем да си стиснем ръцете:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Напълно съм съгласен. Стратегически сектори задължителна са държавни. Частната АЕЦ - Фукушима в Япония защо се капична? Защото там е важна на първо. място печалбата на собственика, контрол от държавните служби по презумция е слабВъв Франция 51% от икономиката е държавна, във Скандинавските държави е средно 53%. Само в България не става -хайде де? Не съм социалист.Шумоленето на парите заслепява повечето хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мисля, че българите ще са много по единни ако са сигурни, че мрежата и печалбата от нея остава в държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ако си чел внимателно коментарите ми, не знам как не си видял че поне за ЕРП сме на едно мнение! Трябва веднага да се изгонят чужденците и мрежата да стане държавна! Това е от изключителна важност за нашата сигурност! Всяко друго нещо може да е частно, но неща като ресурси и енергийна обезпеченост трябва да е под наш контрол. Не ме интересуват останалите държави. Видяхме ги как се о**аха всичките. Това я моята болка, че никой не засяга тези ВАЖНИ въпроси. Не ми е болката АЕЦ-а толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Печалба от АЕЦ = пенсии? Би ли коментирал коментар номер 14В чешката ЧЕЗ са инвестирани пари на пенсионни фондове от Чехия. Та парите от печалбата отиват при инвеститорите. Това е кратко обяснение, има и дълго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Когато имаш естествени монополи е по-добре да са държавни. И не излизай с мантрите , че когато е държавно се управлява зле а при частното е на печалба. ЧЕЗ го опровергава.Иначе поздравления за смислените коментари - нищо че не сме на едно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Печалба от АЕЦ = пенсии? Би ли коментирал коментар номер 14
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Не бъркай мегаломанията и идеологията на комунистите от 80-те , те въобще не се вслушваха в съветите на икономистите.Според теб ако всичко внасяме колко време ще издържим -1-2 години? Очаквам до две години ако няма развитие на няколко по-големи проекти - > да няма пари нито за пенсии нито социални плащания - > фалит. Преди 3 години си казвах пенсиите са сигурни -държавата ще вземе заем но ще ги изплати. Идва време вече и заеми да не ни отпуснат. Няма с какво да гарантираме че ще ги върнем (няма кой и с какво).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още