IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ наложи 3 млн. лева глоби за замърсяване на околната среда през 2012 година

80% от тези суми са преведени на общините, в които се намира замърсителят

17:41 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МОСВ наложи 3 млн. лева глоби за замърсяване на околната среда през 2012 година

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез своите 16 регионални инспекции (РИОСВ) е наложило 309 глоби на обща стойност над 3 млн. лева за замърсяване на околната среда над допустимото.

Това показват данните за дейността на инспекциите през 2012 година. 80% (2,68 млн. лева) от сумата е преведена на 140 общини, на чиято територия е обектът, замърсил околната среда. Тези средства трябва да бъдат разходвани за екологични проекти и общински дейности за подобряване на околната среда.

Справка в отчета показа, че най-солидни суми по това перо са получили общините Бургас (597 хил. лева), Девня (306 хил. лева) и Свищов (129 хил. лева).

Проверки са били проведени и по отношение на продуктовата такса за полимерните торбички, продавани в магазинната мрежа. Данните показват, че обектите на национално представените търговски вериги изпълняват изискванията, записани със законовите изменения. Нарушения са били констатирани само в обекти от регионални търговски вериги.

Като цяло през миналата година са били извършени близо 22 хил. проверки в повече от 16 хил. обекта, уточняват от МОСВ. За отстраняване на констатирани нарушения са издадени 11,2 хил. предписания. Съставени са над хиляда акта и 939 наказателни постановления.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още