fallback

Земеделците ще се присъединят към протеста на зърнопроизводителите

Недоволството на земеделците е свързано с директните плащания, акцизите за горивата и помощите за качествени плодове и зеленчуци

14:16 | 07.02.13 г. 2

Асоциацията на земеделските производители ще се присъедини към протестите на зърнопроизводителите, стана ясно по време на националната среща на земеделските производители, която се провежда в курорта "Златни пясъци".

Преди дни стана ясно, че зърнопроизводителите ще протестират срещу забавените си субсидии пред храм-паметника "Александър Невски" в София в периода 18-22 февруари.

Протестът ни е свързан с проблеми в три области – директните плащания, намаляването на акцизите за горивата, както и заради държавните помощи за качествени плодове и зеленчуци, обясни  Христо Цветанов, председател на управителния съвет на организацията.

Протестите на земеделските производители се подкрепят и от сектора животновъдство, гарантира от своя страна Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Що се отнася до сектора на свиневъдството ситуацията е такава, че българските производители осигуряват само 30% от потреблението на свинско месо у нас. По данни на Асоциацията на свиневъдите в България преди години у нас са били отглеждани над 4 млн. свине. „При влизането ни в ЕС броят им вече е 1 млн., а сега – едва 500 хил.", обясни председателят на асоциацията.

Ядем основно вносно месо, в което няма нищо лошо, но то не е толкова прясно, колкото произведеното от български производители, обясни още той.

Папазов допълни още, че през последните пет години секторът не е получавал никакви субсидии. Първите плащания за свиневъдите са нотифицираната държавна помощ за хуманно отглеждане на животните. „Надяваме се следващите пет години да успеем да дръпнем и до 2020 година отглежданите свине у нас да бъдат поне 1 млн.”, допълни още Папазов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
fallback