IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците ще се присъединят към протеста на зърнопроизводителите

Недоволството на земеделците е свързано с директните плащания, акцизите за горивата и помощите за качествени плодове и зеленчуци

14:16 | 07.02.13 г. 2
Земеделците ще се присъединят към протеста на зърнопроизводителите

Асоциацията на земеделските производители ще се присъедини към протестите на зърнопроизводителите, стана ясно по време на националната среща на земеделските производители, която се провежда в курорта "Златни пясъци".

Преди дни стана ясно, че зърнопроизводителите ще протестират срещу забавените си субсидии пред храм-паметника "Александър Невски" в София в периода 18-22 февруари.

Протестът ни е свързан с проблеми в три области – директните плащания, намаляването на акцизите за горивата, както и заради държавните помощи за качествени плодове и зеленчуци, обясни  Христо Цветанов, председател на управителния съвет на организацията.

Протестите на земеделските производители се подкрепят и от сектора животновъдство, гарантира от своя страна Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Що се отнася до сектора на свиневъдството ситуацията е такава, че българските производители осигуряват само 30% от потреблението на свинско месо у нас. По данни на Асоциацията на свиневъдите в България преди години у нас са били отглеждани над 4 млн. свине. „При влизането ни в ЕС броят им вече е 1 млн., а сега – едва 500 хил.", обясни председателят на асоциацията.

Ядем основно вносно месо, в което няма нищо лошо, но то не е толкова прясно, колкото произведеното от български производители, обясни още той.

Папазов допълни още, че през последните пет години секторът не е получавал никакви субсидии. Първите плащания за свиневъдите са нотифицираната държавна помощ за хуманно отглеждане на животните. „Надяваме се следващите пет години да успеем да дръпнем и до 2020 година отглежданите свине у нас да бъдат поне 1 млн.”, допълни още Папазов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ИСКА ВСИЧКО И ВЕДНАГА,така казват;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Ajax4o
преди 11 години
*** въпос, ама зърнопроизводителите не са ли и те земеделци?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още