IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за заявки за плащания за качествени плодове и зеленчуци е удължен

Вчера от Асоциация на земеделските производители алармираха,че ще изгубят 15 млн. лева заради проблем при подаване на документи по схемата

11:30 | 23.11.12 г.
Срокът за заявки за плащания за качествени плодове и зеленчуци е удължен

Производителите на качествени плодове и зеленчуци ще могат да подават заявки за плащания по специфична схема за подпомагане до 11 януари 2013 година, а не до 30 ноември 2012 година, както беше първоначално.

Срокът е бил удължен след заседание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ДФ „Земеделие“ и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) – трите институции, които отговарят за управлението на схемата за подобряване на качеството на плодовете и зеленчуците, произвеждани у нас. Срещата е била на 12 ноември.

Това гласи официален отговор от МЗХ на запитване от страна на Investor.bg. Обърнахме се към институцията след писмо от Асоциация на земеделските производители в България, с което организацията алармира за липсата на указания в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ как точно се попълват документите за отпускане на помощи.

Земеделците бяха притеснени, че крайният срок наближава и се опасяваха, че ще изгубят 15 млн. лева заради „липса на интерес“.

От МЗХ допълват, че на 30 ноември изтича срокът за издаване на сертификатите за качество, които се изготвят от БАБХ. До тази дата инспекторите по контрол на качеството трябва да уточнят с бенефициентите по области достоверността на данните за брой издадени сертификати, количества по видове продукти, номера на парцели и други специфични данни, необходими за процедурата.

След уточнение тези данни ще бъдат изпратени на ДФ „Земеделие“. Удостоверените окончателни количества ще бъдат посочвани от бенефициентите в заявките за подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още