IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малини, ягоди и череши са сред най-перспективните за отглеждане култури у нас

Експерти изготвиха анализ при кои култури България има конкурентно предимство пред останалите страни от ЕС

17:04 | 16.11.12 г.
Малини, ягоди и череши са сред най-перспективните за отглеждане култури у нас

Отглеждането на плодове и зеленчуци е традиция у нас, но с началото на промените и тези сектори изпаднаха в дълбока криза. Намаляват заетите площи, а и делът на овощарството и зеленчукопроизводството непрекъснато се свива в общия дял на селското стопанство, сочи доклад на Института по пазарна икономика (ИПИ).

През последните две-три години обаче има известно задържане на спада и макар да е още рано да се говори за възраждане, експертите прогнозират, че следващите месеци и години могат да се окажат основополагащи за бранша.

В тази връзка и от ИПИ са направили изследване относно това кои са перспективните култури за нашите производители.

С обозначението „Най-перспективни“ се описват културите, при които България има конкурентно предимство пред другите държави от ЕС. За културите „Без потенциал“ се приема, че трябва да бъде променена ефективността на производството, а не, че отглеждането им няма бъдеще и трябва да бъде спряно, уточняват още от института.

Третата категория - "култури с потенциал", са тези със стабилно търсене на пазарите.

Според анализа по отношение на овошките най-големи перспективи има при отглеждането на орехи, малини, ягоди и череши. С потенциал са кайсийте, прасковите и гроздето. Безперспективно се оказва отглеждането на ябълки и сливи, според експертите от ИПИ.

Потенциал има и кивито, защото отглеждането му е възможно, а търсенето – високо. Въпреки това обаче от института признават, че нямат достатъчно данни, за да бъде оценена неговата конкурентоспособност.

Що се отнася до производството на зеленчуци най-големи възможности крият гъбите, краставиците и грахът. С потенциал са морковите, зелето и лука, а като култури "Без потенциал" са описани доматите, чушките и картофите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още