IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на зеленчуци ще получават субсидии и за качествена продукция

От тази година фонд „Земеделие“ за първи път ще стимулира сектора, до който стигаха най-малко евросредства

12:09 | 17.05.12 г.
<p>
	<em>За първи път тази година производителите на череши ще разчитат на нови субсидии за качествена продукция</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

За първи път тази година производителите на череши ще разчитат на нови субсидии за качествена продукция   Снимка: БТА

За първи път от тази година производителите на плодове и зеленчуци ще разчитат освен на субсидии за хектар обработваема площ също и за качествена стока, реализирана на пазара. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод промените в нормативната уредба, свързани с насърченията за зеленчукопроизводителите.

Безвъзмездната помощ ще се отпуска за домати, краставици, праскови, череши и други плодове и зеленчуци, отговарящи на определени стандарти, съобщи в интервю за bTV министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Допълнителната помощ беше одобрена от Европейската комисия, като заложените средства в бюджета са за близо 15 млн. лв.

За да кандидатстват за този вид подпомагане, производителите са длъжни да го отразят в заявленията си, с които кандидатстват за получаване на плащанията зе декар обработваема площ, поясниха от фонд „Земеделие“.

Кампанията за прием на заявленията започна на първи март и приключи на 15 май. Заявления ще се приемат до 9 юни, но за всеки просрочен ден канидатът за субсидии ще бъде санкциониран, припомниха от фонда.

Допълнителните средства за качествени плодове или зеленчуци ще се изплащат въз основа на предадената продукция, като оценката ще става по определени стандарти. Контролът ще се извършва от земеделските служби по места.

Представители на браншовите съюзи приветстват въвеждането на специфичното подпомагане за сектора, но на този етап са скептични за организацията и контрола, който ще се въведе при оценката на качествената продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още