IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните учебни заведения ще имат право на държавна субсидия

Промените влизат в сила от учебната 2016/2017 г., реши парламентът

14:31 | 07.02.13 г. 1
Частните учебни заведения ще имат право на държавна субсидия

Частните учебни заведения да имат право на държавна субсидия, решиха депутатите със 73 гласа ”за” и 12 „против“ при разглеждането на Закона за училищно и предучилищно образование. Промените влизат в сила от учебната 2016/2017 г.

Народните представители дебатираха най-остро около член 10 от Закона за училищното и предучилищното образование, който предвижда частните детски градини и частните училища да може да получават държавна субсидия.

Според предложенията включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление.

Законопроектът предвижда още, когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те да може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

Противниците на законопроекта от БСП и ДПС обясниха, че има населени места, където няма частни детски градини и училища, а те също ще плащат за субсидиите на въпросните учебни заведения.

Янаки Стоилов от ”Коалиция за България” призова депутатите от тези райони да гласуват против това предложение, въпреки че мнозинството ще го подкрепи. Той беше категоричен, че в следващото правителство левицата ще направи стъпки да отмени финансирането на частните учебни заведения.

„Питайте българските граждани дали са съгласни да плащат за образованието на деца, на които вечерите на семействата им в ресторант са 1000 евро“, попита Ваня Добрева от левицата.

От мнозинството пък изтъкнаха, че по време на тяхното управление са се повишили учителските заплати, както и парите за образование в бюджета. Дебатът премина и през спор на тема кой какво е направил за образованието и при чие управление е било по-добре.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Какъв е този кворум - 73+12=85 депутата гласували от 240. Една трета само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още