fallback

Никой не знае какво трябва да разбираме под „активен фермер”

След критичния доклад на Европейската сметна палата ЕП поиска да ограничи бенефициентите на помощ за площ, но без да дава насоки за определение на термина

12:39 | 08.02.13 г. 5

Все още не е направено определение на термина „активен фермер” нито на ниво ЕС, нито на национално ниво. Това стана ясно по време на Националната среща на земеделските производители, която се провежда в "Златни пясъци".

„Има два варианта – или ЕК ще даде пълно определение, или ще даде насоки и всяка страна сама ще определи какво се разбира под „активен” фермер”, обясни Георги Праматаров, началник отдел „Идентификация на земеделските парцели” в Министерство на земеделието и храните.

Коментарите на експерта бяха по повод доклада на Европейската сметна палата относно схемата за единно плащане за площ, според който в цялата общност има редица нарушения. Одиторите коментират, че има отпускани субсидии дори и за площи, за които „няма доказателства някога да са ползвани за земеделие”.

На базата на тази публикация от Комисията по земеделие към Европейския парламент поискаха субсидиите за земеделието да отиват при активните фермери. Насоки за изготвяне на определение на този термин обаче още няма.

Праматаров обаче коментира, че не очаква някаква сериозна промяна по отношение на плащанията за площ. „По начало те не са обвързани с производство, а с поддържане на земята в добро състояние”, допълни той.

Според него с насочването на парите към активни фермери процедурата ще се усложни – най-вероятно ще се иска отчет от Националната агенция по приходите или от производителите за приходите и разходите на производителите. Целта на ЕК обаче е да намали броя на бенефициентите, за които земеделието не е основна дейност, но получават средства от плащанията за площ.

Сред тях например са държавни и общински организации като ловни и лесничейски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
fallback